Premierul Ucrainei a demisionat după ce a fost înregistrat criticându-l pe preşedintele Zelenski

Premierul ucrainean Oleksi Honcearuk a anunţat, vineri, că şi-a prezentat demisia, informează AFP, Reuters şi Ukrinform, citate de Agerpres. În spaţiul public au apărut declaraţii ale lui Honcearuk în care acesta îl critica pe preşedintele Volodimir Zelenski.

RomaniaTV.net
17 ian. 2020, 09:52
Premierul Ucrainei a demisionat după ce a fost înregistrat criticându-l pe preşedintele Zelenski

„Am venit în funcţie pentru a transpune în practică programul preşedintelui. El este pentru mine un model de deschidere şi decenţă”, scrie Honcearuk pe pagina sa de Facebook. Cu toate acestea, „pentru a risipi orice îndoială privind respectul nostru şi încrederea faţă de preşedinte, am scris o cerere de demisie şi i-am trimis-o lui Volodimir Zelenski, cu dreptul de a o depune în parlament”, a anunţat prim-ministrul ucrainean.

Preşedinţia de la Kiev a confirmat vineri informaţia. Urmează ca preşedintele Volodimir Zelenski să examineze cererea de demisie prezentată de premier.

Potrivit media ucrainene, pe 15 ianuarie a fost postată pe YouTube o înregistrare audio a unor presupuse conversaţii, care ar fi avut loc între prim-ministrul Ucrainei, ministrul de finanţe (Oksana Markarova), şeful Băncii Naţionale a Ucrainei (Iakov Smoli) şi adjuncta acestuia (Iekaterina Rojkova).

De asemenea s-a acreditat ipoteza că ar fi vorba de interceptări făcute ilegal în cabinetul de lucru al premierului în timpul unei şedinţe de guvern, în care acesta se declară „profan” în problemele economice şi îl acuza pe preşedintele Zelenski de lipsă de competenţă.

Citeşte şi: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, apare în serialul „Servitorul Poporului”