Premierul unei ţări din UE şi-a dat demisia din cauza acuzaţiilor de corupţie. Patru persoane au fost deja arestate în anchetă

Premierul Estoniei, Juri Ratas, şi-a anunţat miercuri demisia în legătură cu acuzaţii de corupţie aduse Partidului de Centru, formaţiunea sa politică, transmite dpa.

13 ian. 2021, 10:05
Premierul unei ţări din UE şi-a dat demisia din cauza acuzaţiilor de corupţie. Patru persoane au fost deja arestate în anchetă

Juri Ratas şi-a explicat demisia prin faptul că vrea să îşi asume responsabilitatea politică şi să permită clarificarea acuzaţiilor. Autorităţile judiciare din Estonia au declanşat anterior o anchetă în ce priveşte un împrumut de stat pentru un proiect imobiliar, conform procurorului general Taavi Pern.

Patru persoane au fost arestate marţi, transmite Reuters. Printre suspecţi se află secretarul general a Partidului de Centru, un consilier al ministrului finanţelor şi un dezvoltator imobiliar care a făcut frecvent donaţii acestei formaţiunii, aflată la rândul său sub suspiciune ca entitate juridică.

Potrivit procurorului general, nu există totuşi motive de a crede că Juri Ratas a avut cunoştinţă despre această afacere.

Citeşte şi Povestea halucinantă a turistului estonian blocat de aproape patru luni pe un aeroport din Filipine, din cauza pandemiei

Ancheta a fost declanşată în urma unui împrumut de aproape 40 milioane de euro acordat de agenţia guvernamentală de creditare Kredex în vara trecută pentru un proiect imobiliar la Tallinn, o decizie despre care se spune că a fost precedată de acorduri neautorizate.

Potrivit procurorului, decizia de acordare a creditului ar fi avut legătură cu o donaţie substanţială către partid înaintea alegerilor din toamnă.

Juri Ratas, premierul care şi-a dat demisia, conducea un guvern de coaliţie între Partidul de Centru, Partidul Conservator al Poporului (EKRE, populist de extremă dreapta) şi formaţiunea Isamaa (conservatoare).


loading...