Premierul ungar Viktor Orban vrea democraţie, dar „cu forţa”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declanşat noi polemici după ce, vineri, şi-a exprimat speranţa că "nu va fi nevoie de instaurarea unui nou sistem în locul democraţiei".

RomaniaTV.net
27 iul. 2012, 18:37
Premierul ungar Viktor Orban vrea democraţie, dar „cu forţa”

„Sperăm că nu va fi nevoie să introducem un nou sistem în locul democraţiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice şi de noi idei”, a declarat Orban în cursul reuniunii Asociaţiei Naţionale a Oamenilor de Afaceri (VOSZ).

„Coeziunea naţională nu este o chestiune de voinţă, ci una de forţă. Ceea ce poate funcţiona în ţările scandinave, unitatea, la noi, un popor semiasiatic, trăieşte prin forţă. Acest lucru nu exclude consultarea, dezbaterea sau democraţia, dar o forţă centrală este necesară”, adaugă Orban fără a oferi clarificări.

Declaraţiile au stârnit noi polemici la Budapesta, în contextul în care Orban a fost criticat dur în ultimii doi ani pentru „derive autoritariste”.

Tot vineri, Viktor Orban a anunţat că intenţionează să introducă obligativitatea înscrierii prealabile a cetăţenilor pe listele de alegători.

Unul din liderii opoziţiei, Gergely Karacsony (ecologiştii de stânga), consideră că Viktor Orban a „ofensat profund poporul ungar”.