Premierul Viorica Dăncilă a cerut demisia şefului Poliţiei Române în cazul crimei de la Caracal

Premierul Viorica Dăncilă l-a trimis pe ministrul de Interne să coordoneze ancheta la Caracal, anunță Guvernul într-un comunicat. Ea a cerut demisia şefului Poliţiei Române, pentru deficiențele constatate în acest an.

26 iul. 2019, 15:43
Premierul Viorica Dăncilă a cerut demisia şefului Poliţiei Române în cazul crimei de la Caracal

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a cerut, vineri seară, demisia şefului Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, după cazul de la Caracal, unde Poliţia a intervenit după 19 ore de la primul apel la 112 al adolescentei care a anunţat că este sechestrată în casa unui bărbat. 

”În momentul în care în subordine au mai existat altfel de deficienţe, altfel de ezitări, altfel de lucruri care nu au ce căuta, cred că şeful Poliţiei trebuie să ia măsuri şi cred că implicarea nu trebuie întotdeauna să îl căutăm întotdeauna pe cel care are cel mai mic grad, de la cel mai mare până la cel mai mic trebuie să îşi asume acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă la Antena 3, potrivit News.ro.

Aceasta a cerut şi demisia prefectului de Olt şi a şefului Poliţiei Judeţene.

”Eu vă asigur că mă voi ocupa personal de toţi cei care nu mai au ce căuta în sistem. Însă, nu trebuie să ne jucăm cu siguranţa şi cu vieţile oamenilor. Şi, în acelaşi timp, cer şefilor de instituţii să se comporte matur şi să nu arunce vina unii pe alţii. Este un caz grav şi trebuie să îşi asume fiecare partea de vină, nu cu rapoarte despre funcţionarea unui sistem, ci efectiv să vedem unde s-a greşit, cei care au greşit să plătească şi cred că aceasta este abordarea pe care cred că trebuie să o avem”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Premierul a afirmat şi că STS trebuie să explice cazul. 

”Am analizat toate cauzele care au condus la această tragedie şi trebuie să luăm măsurile necesare. Şi în acest sens cred că şi STS-ul trebuie să se refere explicit la acest caz pentru că este vorba de o tragedie şi nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Şi, în acelaşi timp, cer tuturor factorilor politici să nu politizăm acest lucru. Este vorba de o tragedie şi nu trebuie ca oameni politici să se urce pe acest necaz. Acest lucru este important şi trebuie toţi să vedem unde au fost greşeli şi să încercăm să luăm măsurile care se impun”, a mai spus Dăncilă.

Potrivit acesteia, ”atunci când se fac astfel de erori, cred că trebuie să acţionăm cu fermitate”.

”De aceea, cred că toţi trebuie să acţionăm cu fermitate atât din punct de vedere al atribuţiilor care intră în  subordinea Guvernului României, dar şi din punct de vedere al Preşedintelui României unde în CSAT trebuie să ceară un raport riguros al modului în care a acţionat STS şi de asemenea să vedem modul în care a acţionat procurorul general”, a mai declarat Dăncilă.

______

„La solicitarea premierului Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, va coordona direct, la fața locului, ancheta care să clarifice de urgență modul în care autoritățile au intervenit în cazul cutremurător din județul Olt. De asemenea, prim-ministrul României a cerut ministrului afacerilor interne să aloce toate resursele necesare din partea Poliției Române pentru urgentarea anchetei”, se arată în comunicatul Guvernului.

„Este o dramă cumplită. Fac un apel ferm către toate instituțiile implicate să analizeze și să impună sancțiuni severe, dar și să corecteze eventuale vulnerabilități și vicii de procedură, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Sunt alături de rudele aflate în suferință”, a afirmat premierul, potrivit aceluiași comunicat.

De asemenea, Viorica Dăncilă a solicitat președintelui o analiză riguroasă a responsabilităților STS în acest caz, în cadrul ședinței CSAT de marți, 30 iulie.

Nicolae Moga: Dacă se va dovedi că poliţiştii au greşit, pedeapsa faţă de ei va trebui să fie drastică

Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, împreună cu secretarul de stat Gheorghe Nucu Marin, va merge la Caracal, pentru a se asigura că verificările privind modul în care au acţionat poliţiştii în cazul fetei dispărute vor fi efectuate cu celeritate.

„Având în vedere gravitatea situaţiei de la Caracal, în urma discuţiilor cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, împreună cu secretarul de stat Gheorghe Nucu Marin, se deplasează la Caracal pentru a se asigura că verificările privind modul în care au acţionat poliţiştii vor fi efectuate cu celeritate astfel încât eventualele nereguli să fie identificate şi să fie dispuse cele mai drastice măsuri împotriva celor vinovaţi”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis vineri AGERPRES.

De asemenea, la ordinul ministrului, la Caracal se deplasează şi şeful Poliţiei Române, chestor general de poliţie Ioan Buda, şi şeful Corpului de control al ministrului, comisar-şef de poliţie Iulian-Vincenţiu Ionică.

Ministrul Nicolae Moga a atras atenţia că nu va tolera niciun fel de ezitare sau încercare de ascundere a adevărului cu privire la condiţiile în care a fost posibilă o astfel de tragedie, precizează MAI.

„Dacă se va dovedi că poliţiştii au greşit în modul în care au acţionat, pedeapsa faţă de ei va trebui să fie drastică”, se arată în comunicat.

Ministrul Nicolae Moga a avertizat, încă de la preluarea mandatului, că va manifesta toleranţă zero faţă de persoanele care dau dovadă de lipsă de profesionalism, neglijenţă sau superficialitate în tot ceea ce înseamnă atribuţiile pentru protejarea cetăţenilor.

„Asemenea angajaţi nu au ce căuta în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne şi ar trebui imediat încheiate raporturile de serviciu cu aceştia”, menţionează MAI.

Citește și: Klaus Iohannis intervine după tragedia de la Caracal. Cazul fetelor va fi discutat în CSAT