Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe vor discuta cu Mugur Isărescu despre creşterea inflaţiei

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în perioada următoare va avea o discuţie cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, pe tema creşterii inflaţiei. Şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, s-a declarat îngrijorat de rata inflaţiei, dar a atras atenţia că nu sunt doar factori interni care au contribuit la creşterea inflaţiei.

RomaniaTV.net
19 feb. 2018, 10:34
Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe vor discuta cu Mugur Isărescu despre creşterea inflaţiei

„Vom discuta şi despre inflaţie. După cum ştiţi, politica bugetară şi fiscală este a Guvernului, politica monetară este legată de Banca Naţională. Deci, eu cred că putem ţine lucrurile sub control (…) Voi avea o discuţie cu domnul guvernator”, a declarat luni premierul Viorica Dăncilă.

Întrebat dacă este îngrijorat în legătură cu creşterea inflaţiei, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a răspuns afirmativ.

”Normal, trebuie s-o luăm în calcul în cadrul Ministerului Finanţelor. Dar, să nu uităm că nu stau la bază doar factorii interni. (…) Voi avea o discuţie cu guvernatorul BNR pentru a vedea care sunt acţiunile comune. Poate săptămâna viitoare”, a declarat Eugen Teodorovici.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna ianuarie la 4,32%, cel mai înalt nivel din iulie 2013, când a fost 4,41%, în condiţiile în care gazele naturale s-a scumpit cu 3,79% faţă de decembrie, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,79%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,9%.