Premiile BAFTA 2014: „12 Years a Slave”, cel mai bun film

BAFTA 2014. Drama chinuitoare "12 Years a Slave" a fost încoronată cel mai bun film duminică seară la Londra, la ceremonia de decernare a Premiilor BAFTA ale Academiei Britanice de Film, cimentându-şi statutul de favorit la Oscaruri luna viitoare, notează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
17 feb. 2014, 06:56
Premiile BAFTA 2014: „12 Years a Slave”, cel mai bun film

BAFTA 2014. Reprezentarea brutală a sclaviei americane înaintea Războiului Civil de către regizorul britanic Steve McQueen se bazează pe povestea adevărată a vieţii lui Solomon Northup, un om liber din statul New York, păcălit şi vândut în sclavie în 1841 pe plantaţiile din Louisiana.
   
‘Există 21 de milioane de oameni în sclavie în timp ce noi ne aflăm aici. Sper că după 150 de ani, ambivalenţa noastră nu va permite unui alt regizor să facă acest film’, a declarat McQueen, 44 de ani, la ceremonia de premiere de la Royal Opera House.

„12 Years a Slave” s-a impus în faţa thrillerului intergalactic ‘Gravity’ al lui Alfonso Cuaron, filmelor ‘American Bluff’ al lui David O. Russell, ‘Captain Phillips’ al lui Paul Greengrass şi ‘Philomena’ regizat de Stephen Frears.

BAFTA 2014. Barkhad Abdi şi Jennifer Lawrence au primit premiile pentru cei mai buni actori în roluri secundare, pentru interpretările din filmele „Căpitanul Philips/ Captain Phillips”, respectiv „Ţeapă în stil american/ American Hustle”, lungmetraj recompensat, de altfel, şi cu trofeele BAFTA pentru cel mai bun scenariu original şi cele mai bune coafuri.

Filmul „Marele Gatsby/ The Great Gatsby”, de Baz Luhrmann, a primit, duminică seară, două premii BAFTA, pentru cea mai bună scenografie şi cele mai bune costume.

La gala de duminică, ce a fost găzduită pentru a noua oară de actorul Stephen Fry, au mai primit premii filmele „Philomena” (cel mai bun scenariu adaptat), „Regatul de gheaţă/ Frozen” (cel mai bun lungmetraj animat), „Actul de a ucide/ The act of killing” (cel mai bun documentar), „La grande bellezza” (cel mai bun film străin), „Rush: Rivalitate şi adrenalină/ Rush” (cel mai bun montaj), „Sleeping with the Fishes” (cel mai bun scurtmetraj animat), „Room 8” (cel mai bun scurtmetraj de ficţiune), Kieran Evans (cel mai bun debut ca scenarist/ regizor/ producător, pentru scenariul şi regia filmului „Kelly + Victor”) şi Will Poulter (premiul Rising Star).

Actriţa britanică Helen Mirren a fost recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – care este acordată la gala de decernare a premiilor oferite de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Recompensată deja cu Oscar şi cu BAFTA, actriţa Helen Mirren a primit acest trofeu în semn de recunoaştere pentru contribuţia ei extraordinară adusă industriei cinematografice, au precizat organizatorii galei BAFTA. Premiul i-a fost înmânat actriţei de prinţul William, preşedintele academiei.

De asemenea, regizorul Peter Greenaway a primit un premiu BAFTA pentru contribuţia la dezvoltarea cinematografiei.

Gala de decernare a premiilor Academiei de film şi televiziune britanice – British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) – a avut loc la Royal Opera House din Londra, duminică seară.

 

Citeşte şi GLOBURILE DE AUR 2014: Surprize mari la decernarea premiilor

American Hustle, marele câştigător la gala premiilor Sindicatului actorilor americani. LISTA premiilor

OSCAR 2014: 37 de ani de efecte vizuale FABULOASE, în 4 minute VIDEO