Premiile Nobel 2015. Angus Deaton a câştigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.

RomaniaTV.net
12 oct. 2015, 06:04
Premiile Nobel 2015. Angus Deaton a câştigat Premiul Nobel pentru Economie

Născut în Edinburgh (Scoția), Angus Deaton, 69 de ani, este din 1983 ani profesor de Economie la Universitatea Princeton, SUA.

‘Pentru a pune la punct o politică economică destinată promovării bunăstării și reducerii sărăciei, trebuie mai întâi să înțelegem alegerile individuale de consum. Mai mult decât oricine, Angus Deaton a extins această înțelegere’, a anunțat Comitetul Nobel.

Premiul Nobel pentru PACE 2015 a fost obţinut de Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia

Angus Deaton va fi recompensat cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari sau 870.000 de euro) la data de 10 decembrie la Stockholm.

Atribuirea premiului pentru Economie încheie sezonul 2015 al premiilor Nobel, un sezon marcat de decernarea premiului Nobel pentru Literatură scriitoarei belaruse Svetlana Alexievich și a premiului pentru Pace către mai multe organizații care au permis salvarea tranziției democratice în Tunisia.

Premiul Nobel pentru economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei și a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanțat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitoarei belaruse Svetlana Alexievici

Din cei 75 de laureați ai premiului Nobel pentru Economie, un singur laureat a fost femeie, respectiv americanca Elinor Ostrom în 2009. Dacă va dori să desemneze o a doua, juriul ar putea alege între americancele Claudia Goldin, care este specializată în studiul inegalităților, și Anne Krueger, militantă pentru liberul schimb. Însă, Johan Schück crede că lucrările acestor două economiste sunt mult prea recente pentru a face din ele candidate serioase la câștigarea Premiului Nobel pentru Economie.

În mod tradițional, câștigătorii premiului Nobel sunt recompensați cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (aproximativ 860.000 de euro), iar premiile sunt acordate la Stockholm, în data de 10 decembrie, data comemorării fondatorului premiilor Nobel, industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896). Excepția o constituie premiul Nobel pentru Pace care este atribuit tot în data de 10 decembrie, dar la Oslo.