Premiul Nobel 2012 pentru literatură, câştigat de scriitorul chinez Mo Yan

Scriitorul chinez Mo Yan este laureatul Premiului Nobel 2012 pentru literatură, care "cu un realism halucinant reuşeşte să îmbine poveştile tradiţionale cu istoria şi cu contemporanul".

RomaniaTV.net
11 oct. 2012, 11:01
Premiul Nobel 2012 pentru literatură, câştigat de scriitorul chinez Mo Yan

Mo Yan (un pseudonim pentru Guan Moye) s-a născut în 1955 într-o familie de ţărani şi a crescut în Gaomi, în provincia Shandong, din nord estul Chinei. La vârsta de 12 ani a fost nevoit să părăsească şcoala, pentru a lucra pe câmp, în agricultură. În 1976 s-a alăturat Armatei pentru Eliberarea Poporului, timp în care a început să studieze literatura şi să scrie. Prima sa poveste scurtă a fost publicată într-o revistă literară, în 1981. Succesul a venit după câţiva ani cu romanul „Touming de hong luobo” (1986, publicată în franceză drept „Le radis de cristal” – „Ridichea de cristal”).

În scrierile sale, Mo Yan vorbeşte despre experienţele sale de când era tânără şi despre provincia în care s-a născut. Printre operele sale se numără „Red Sorghum”, „The Garlic Ballads”, „The Republic of Wine”, „Big Breasts and Wide Hips”, „Life and Death are Wearing Me Out”, „Sandalwood Death” şi „Grenouilles” – cel mai recent roman al său.

Printr-un amestec de fantezie şi realitate, perspective sociale şi politice, Mo Yan a creat o lume care aminteşte de cele din scrierile lui William Faulkner şi Gabriel Garcia Marquez, însă plecând de la literatura chineză şi de la poveştile transmise pe cale verbală. În afară de romane, Mo Yan a publicat şi multe poveşti scurte şi eseuri despre subiecte diverse şi în ciudat criticii aduse societăţii sale, este văzut în China ca unul dintre cei mai mari autori contemporani”, scrie Comitetul Nobel.

Printre favoriţii la Premiul Nobel pentru literatură s-a aflat şi scriitorul român Mircea Cărtărescu, pentru al doilea an la rând.

În 2011, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură a fost poetul suedez Tomas Tranströmer, pentru că „prin intermediul imaginilor sale condensate, translucide, ne înlesneşte accesul proaspăt la realitate”.

Săptămâna Nobel a început luni cu premiul pentru medicină care a fost atribuit pionierilor în domeniul celulelor stem John Gurdon din Marea Britanie şi Shinya Yamanaka din Japonia. Francezul Serge Haroche şi americanul David Wineland au obţinut marţi Premiul Nobel pentru fizică pentru cercetarea în domeniul fizicii cuantice. Profesorii Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka au câştigat Premiul Nobel 2012 pentru chimie, pentru studiile asupra receptorilor cuplaţi cu proteina G.

Premiul Nobel 2012 pentru pace va fi anunţat vineri, 12 octombrie, iar cel pentru economie abia săptămâna viitoare, pe 15 octombrie.

În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), faţă de 10 milioane de coroane cu începere din 2001.