Premiul Nobel pentru Literatură 2020. Poeta americană Louise Gluck este marea câştigătoare din acest an

Premiul Nobel pentru Literatură 2020. Poeta americană Louise Glück a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm.

RomaniaTV.net
08 oct. 2020, 10:44
Premiul Nobel pentru Literatură 2020. Poeta americană Louise Gluck este marea câştigătoare din acest an

Premiul Nobel pentru Literatură 2020. Louise Glück primește prestigiosul premiu ca o recompensă „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală„, potrivit anunţului făcut de Academia Suedeză.

Născută pe 22 aprilie 1943, la New York, Louise Gluck a urmat cursurile Sarah Lawrence College şi Columbia University. Ea a debutat în 1968 cu „Firstborn” (Primul născut) și a fost rapid aclamată drept unul dintre cei mai proeminenți poeți din literatura contemporană americană. De-a lungul carierei a fost recompensată cu numeroase distincţii, între care Pulitzer (1993, pentru „The Wild Iris”) şi National Book Award (2014, pentru cea mai recentă carte de poezii, „Faithful and Virtuous Night”).

Louise Gluck publicat 12 colecţii de poezii şi câteva volume de eseistică. Toate sunt caracterizate de efortul pentru claritate. Viaţa de familie, copilăria, relaţiile dintre părinţi şi dintre rude reprezintă tema centrală a scrierilor ei. Chiar dacă nu a negat vreodată importanţa background-ului autobiografic, nu trebuie să fie văzută ca un poet confesional. Gluck caută universalul, astfel, se inspiră din mituri şi motive clasice, prezente în majoritatea lucrărilor ei.

Cu volume ca „The Triumph of Achilles” (1985) şi „Ararat” (1990), Gluck a devenit populară în America şi străinătate. Scriitor rezident la Yale University, unde şi predă, ea trăieşte în Cambridge, Massachusetts.

Academia Suedeză a primit în acest an 197 de propuneri de candidaţi la premiul Nobel pentru Literatură, dintre care 37 sunt scriitori care au fost nominalizaţi pentru prima dată.