Premiul Nobel Pentru Pace 2014 a fost câştigat de Malala, o elevă pakistaneză

Malala Yousafza, în vârstă de 17 ani, este câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace 2014, ea urmând să împartă această distincţie şi premiul de 1,1 milioane de dolari cu indianul Kailash Satyarthi. Anunţul a fost făcut vineri, la Stockholm.

10 oct. 2014, 09:05
Premiul Nobel Pentru Pace 2014 a fost câştigat de Malala, o elevă pakistaneză

Premiul Nobel Pentru Pace 2014. Malala este prima laureată a Premiilor Nobel originară în Pakistan. Ea s-a născut pe 12 iulie 1997 şi este cea mai tânără câştigătoare a unei distincţii, în istoria de peste 100 de ani a Premiilor Nobel.

În urmă cu doi ani, pe 9 octombrie 2012, Malala Yousafzai a fost împuşcată de talibani în cap, în autobuzul cu care se întorcea de la şcoală, pentru că a avut îndrăzneala să susţină că şi fetele au dreptul la educaţie. În prezent ea locuieşte la Birmingham, în Marea Britanie.

Citeşte şi Malala Yousafzai, adolescenta pakistaneză împuşcată de talibani, i-a dat reginei Marii Britanii o carte

Ea s-a făcut remarcată şi în toamna anului trecut, când într-o întrevedere pe care a avut-o cu preşedintele SUA, Barack Obama, i-a cerut acestuia să oprească atacurile cu drone asupra teritoriilor din nordul Pakistanului.

Malala Yousafzai împarte Premiul Nobel pentru Pace 2014 cu activistul indian Kailash Satyarthi, motivaţia juriului fiind că ambii au dus o luptă susţinută „împotriva agresiunilor asupra copiilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie„. Cei doi vor împărţi şi suma de 8 milioane coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane dolari) oferită împreună cu Premiul, de Comitetul Norvegian Nobel.

Citeşte şi Malala Yousafzai, adolescenta pakistaneză care militează pentru Educaţie, a primit Premiul Saharov

Malala a fost mare favorită la câştigarea Premiului Nobel pentru Pace încă de anul trecut, când a fost însă premiată Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Anul acesta, tânăra pakistaneză şi indianul Satyarthi au fost aleşi dintr-un număr record de nominalizaţi, 278.