PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Cine sunt favoriţii

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Cu câteva ore înainte de anunţarea premiului Nobel pentru Pace, lista favoriţilor rămâne lungă, de la tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, la actorii democraţiei tunisiene, opozanţii ruşi şi Papa Francisc, relatează vineri AFP.

10 oct. 2014, 08:01
PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Cine sunt favoriţii

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Francisc, care ar fi primul papă care ar primi un astfel de premiu, este dat favorit de casele de pariuri, scrie EFE.

‘Un sindicat (tunisian) ar putea s-o depăşească pe Malala’, titra joi seară pe site-ul său televiziunea publică norvegiană NRK, ale cărei pronosticuri s-au dovedit corecte în ultimii ani. ‘Dar ea se numără încă printre favoriţii din acest an ai Nobelului pentru pace’, a adăugat NRK.

Nu mai puţin de 278 de indivizi şi organizaţii sunt în cursă în acest an, un număr record de candidaturi în contextul în care actualitatea internaţională a fost tumultuoasă, marcată de criza ucraineană, ofensiva jihadistă în Siria şi Irak, intervenţia israeliană în Gaza şi violenţele din numeroase ţări africane.

Numele laureatului va fi făcut public la ora 12.00 ora României (09.00 GMT) la Institutul Nobel din Oslo.

Potrivit NRK, democratizarea Tunisiei după căderea regimului Ben Ali este singurul episod al Primăverii arabe care s-a soldat cu un rezultat pozitiv şi Nobelul ar putea merge la actorii acestui proces, precum sindicatul UGTT şi/sau preşedintele Moncef Marzouki.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Malala Yousafzai, vizată de un atentat al talibanilor din cauza angajamentului său pentru educaţia fetelor, are şi ea, ca şi anul trecut, şanse de a câştiga Nobelul pentru Pace, deşi tinereţea sa – are doar 17 ani – ar putea să acţioneze împotriva ei.

De asemenea, se află pe listă Novaia Gazeta, media de opoziţie în Rusia lui Vladimir Putin, şi redactorul său şef, Dmitri Muratov, care s-a distins publicând pe prima pagină titlul ‘Iartă-ne Olanda’ după distrugerea zborului MH17 deasupra Ucrainei.

Alegerea Novaia Gazeta, care a plătit un greu tribut din cauza asasinării mai multor jurnalişti, printre care Anna Politkovskaia, ar fi o premieră, pentru că Nobelul pentru Pace nu a fost niciodată acordat unei media în trecut.

O astfel de opţiune ar atrage atenţia asupra încălcării drepturilor şi libertăţilor într-o Rusie care a adoptat o linie dură şi în materie de politică externă, după cum o dovedesc alipirea Crimeii şi susţinerea rebelilor separatişti din estul Ucrainei, notează AFP.

Alţi militanţi ruşi pentru drepturile omului sunt de asemenea evocaţi, precum figura istorică Liudmila Alekseeva.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Pronosticarea câştigătorului unui Nobel nu este însă un lucru facil, pentru că lista candidaţilor este ţinută secretă, numai câteva nume fiind uneori dezvăluite de cei familiarizaţi cu procesul.

Anumite nume revin an după an, precum medicul congolez Denis Mukwege, care acordă îngrijiri medicale femeilor victime ale violenţelor sexuale, teoreticianul american al acţiunii non-violente Gene Sharp sau militantul belarus pentru drepturile omului Ales Beliaţki.

Observator atent al premiilor Nobel, directorul Institutului de cercetare pentru pace din Oslo (Prio), Kristian Berg Harpviken, pariază pe victoria ‘Societăţii pentru susţinerea articolului 9’, un grup de activişti pacifişti ancorat în Constituţia japoneză.

Sunt de asemenea citaţi fostul consultant al Agenţiei de Securitate Americane (NSA), Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programului de supraveghere al fostului său angajator, precum şi papa Francisc, pentru lupta sa împotriva reducerii inegalităţilor între bogaţi şi săraci.

După premiul pentru Pace, singurul decernat la Oslo, premiul pentru economie va încheia luni, la Stockholm, sezonul Nobelurilor.