Premiul Pulitzer a ajuns la un român. Cine este Vadim Ghirda, fotojurnalistul care a reușit să capteze ororile conflictelor în imagini

Vadim Ghirda este un fotojurnalist român care și-a dedicat întreaga carieră imaginii. Acesta a surprins unele dintre cele mai sensibile momente din istoria recentă, iar fotografiile realizate în Ucraina i-au adus și un Premiu Pulitzer.

09 mai 2023, 20:36
Premiul Pulitzer a ajuns la un român. Cine este Vadim Ghirda, fotojurnalistul care a reușit să capteze ororile conflictelor în imagini

Printre laureații de anul acesta ai Premiului Pulitzer, cea mai relevantă și prestigioasă distincție din jurnalism, se numără și un român. Este vorba despre Vadim Ghirda, fotograf român care lucrează pentru Associated Press. Premiul câștigat de acesta este pentru fotografiile realizate în Ucraina, în timpul războiului. Alții fotografi premiați au fost: Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Rodrigo Abd, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Bernat Armangue.

Citește și: Medic român celebru în perioada COVID, afirmație controversată la adresa creștinilor: „Cu agheazmă nu putem rezolva pandemia!”

Vadim Ghirda are o istorie în ceea ce privește fotografiile realizare în zonele de conflict. Acesta s-a alăturat AP în 1990, când avea doar 18 ani. Acel moment era marcat de prăbușirea comunismului în Europa Centrală și cea de Est. Așadar, acesta și-a început parcursul surprinzând haosul și frământările sociale care marcau milioane de oameni, în trecerea de la totalitarism la democrație: tulburările civile, revoltele minerilor, corupția pe scară largă la nivel înalt, declararea independenței Moldovei față de Uniunea Sovietică și războiul de secesiune în regiunea transnistreană, protestele din Ucraina înainte de răsturnarea liderului sovietic Mihail Gorbaciov, toate la începutul anilor nouăzeci.

Vadim Ghirda a fost împins de fascinație

Fascinația sa l-a împins la sfârșitul anilor ’90 spre Iugoslavia, care se destrăma, spre bombardamentul NATO asupra Serbiei în 1999, spre conflictul din Bosnia, protestele anti-Milosevici de la Belgrad, criza din Kosovo și războiul din Macedonia. Vadim Ghirda a mai acoperit și conflictele care au avut loc între 2001 și 2005 în Orientul Mijlociu, în Israel și Irak.

Acesta a mai documentat fotografic și momentul în care Rusia a preluat Crimeea, conflictul din estul Ucrainei. Mai mult, acesta a captat în imagini și bombardamentul condus de SUA împotriva grupării de Stat Islamic în orașul sirian Kobani.

Vadim Ghirda nu se limitează la un anumit tip de format, unul dintre cele mai recente proiecte ale sale fiind o investigație asupra contrabandei de materiale nucleare care au risc ridicat, în Moldova. Această investigație este condusă de reporterul AP Washington Desmond Butler.

Munca sa extraordinară a fost și răsplătită de-a lungul timpului, primind premii precum Associated Press Managing Editors Award în 2000, 2001 și 2003, Premiul întâi al concursului de fotografii pentru editor și editor în 2001, Premiul întâi al National Headliner Awards 2002, Premiul întâi al Seminarului de fotojurnalism din Atlanta 2007 și 2015, Premiul National Clarion Photographers 20008 din SUA Asociația Premiul I 2013.

Citește și: Elevii pășesc în domeniul contabilității. Rezultate remarcabile după participarea la Concursul de Cultură și Educație financiar-contabilă