Preot din Botoşani, condamnat definitiv după ce a urecheat un elev la ora de religie

Chiar în Postul Crăciunului, preotul Andrei Costin Mancaș din comuna botoşăneană Cristinești a fost condamnat definitiv pentru purtare abuzivă, după ce în urmă cu doi ani şi jumătate a agresat un elev la sfârşitul orei de religie.

14 dec. 2021, 09:21
Preot din Botoşani, condamnat definitiv după ce a urecheat un elev la ora de religie

Deznodământ în cazul unui preot din Botoşani. Magistraţii Curţii de Apel Suceava au respins luni ca nefondat apelul formulat de preot, fiind astfel menţinută sentinţa Judecătoriei Dorohoi prin care Andrei Costin Mancaș a fost condamnat la plata unei amenzi penale, în valoare de 5.000 de lei.

De asemenea, preotul a fost obligat să îi plătească copilului pe care l-a agresat daune morale de 5.000 de lei.

„Instanța reține că pedeapsa penală, chiar și amenda, trebuie să răspundă cerinței de a avea un rol punitiv și educativ, în același timp. Aplicarea unei amenzi penale într-un cuantum redus, care să nu reflecte adevăratul pericol pe care îl reprezintă fapta inculpatului, care în calitate de profesor, a agresat fizic un elev minor, ar crea atât inculpatului cât și opiniei publice impresia că săvârșirea acestei infracțiuni nu este pedepsită corespunzător de către instanță, putând fi chiar interpretată ca o încurajare la săvârșirea de infracțiuni de aceeași natură și de către alte persoane”, au menționat magistrații, potrivit Monitorul de Botoşani.

Preot din Botoşani, condamnat definitiv după ce a urecheat un elev la ora de religie. Copilul are o altă confesiune

Agresiunea a avut loc pe 22 martie 2019, la Școala primară nr. 2 din satul Baranca, arondată Școlii Gimnaziale „Ioan Murariu” Cristinești, după ce elevul în vârstă de 11 ani, care aparține unei alte confesiuni religioase, a deranjat ora de religie.

În timpul cursurilor, băiatul a fost apostrofat de mai multe ori de către preotul Andrei Costin Mancaș (foto) pentru a se linişti şi a păstra liniştea în timpul orei de religie.

foto: jurnalulbtd.ro

La un moment dat, însă, părintele și-a pierdut cumpătul și l-a prins cu mâinile de urechi pe băiat, care atunci s-a lăsat în joc. Copilul a ajuns acasă cu urechea însângerată, iar părinții lui au sunat la 112, notează sursa citată.

Elevul de 11 ani a fost transportat la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoşani, unde a primit îngrijiri medicale, el beneficiind și de consilierea celor de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului. În urma examinării, medicii au apreciat că acesta a suferit un traumatism cranian acut, comoție cerebrală, fractură de perete anterior mastoidă stângă și temporară stângă. Prin urmare, elevul a fost internat pentru supraveghere și tratament.

Citeşte şi: Judecătorul Cristi Danileţ, exclus din magistratură pentru că s-a dat „ninja” pe Facebook

Preot din Botoşani, trimis în judecată de procurori

Cazul a ajuns și în atenția polițiștilor. Mai apoi, Comisia de cercetare disciplinară de la nivelul unității de învățământ l-a sancționat pe preot cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă determinată de trei luni și reîncadrarea în alte două structuri școlare din comună, respectiv școlile din Cristinești și Dragalina. Incidentul a fost analizat și de Avocatul Poporului, care s-a autosesizat cu o posibilă încălcare a prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

La sfârșitul lui 2019, preotul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, iar procesul a durat până anul acesta. „Apărarea inculpatului în sensul că și-a pierdut răbdarea datorită comportamentului minorului (…) la orele de curs nu poate fi acceptată ca o justificare, folosirea violenței de către un adult față de un minor, mai ales acesta având calitatea de cadru didactic, mai mult, preot, nefiind compatibile cu normele de conviețuire socială”, au menționat în motivarea sentinței magistrații Judecătoriei Dorohoi.

Citeşte şi: EXCLUSIV Alexandru Rafila: „Sper ca până la sfârşitul anului sau în ianuarie să avem protocolul pentru prescrierea de antivirale în ambulatoriu” Ce spune de conflictul cu Arafat