Preot sucevean, la căpătâiul bolnavilor de Covid din spital: „Patru genţi port în mașină – geantă Covid, geanta non-Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi”

La Suceava, judeţ cunoscut pentru frumoasele sale mănăstiri, pacienţii cu COVID internaţi în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au avut parte de asistență spirituală din partea preotului Constantin Diaconașu, cu mult timp înainte ca Ministerul Sănătăţii să modifice protocolul privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul în spitale a clericilor și aparținătorilor.

12 apr. 2021, 14:13

Preotul Constantin Diaconașu este angajat al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Din aprilie anul trecut, părintele Diaconaşu, echipat corespunzător și instruit în privința regulilor de protecție, îi vizitează pe pacienţii COVID care cer ajutor spiritual.

Citeşte şi: Ordinul care schimbă protocolul de înmormântare a morţilor cu COVID: Vor putea fi îmbrăcaţi şi vor beneficia de slujba religioasă conform canoanelor fiecărui cult

Numai în ATI-Covid au fost peste 100 de bolnavi la care a fost chemat, de ei sau de familiile lor, spune preotul sucevean.

„Dacă te sună seara un bolnav care e internat la Ortopedie sau la Interne și nu este în stare foarte gravă, poți să-i mai spui că mergi la el mâine dimineață, dar la bolnavii de Covid m-am dus prompt, imediat, de fiecare dată când am fost solicitat. Când a fost nevoie, am mers și în ATI, fie că a fost zi, fie că a fost la miezul nopții. Mă echipez rapid și am plecat”, a povestit preotul Constantin Diaconașu, pentru Monitorul de Suceava.

„Dacă  îmbrac halatul lung „170”, reverenda rămâne pe mine. Pun trei rânduri de ciupici, trei măști, trei perechi de mănuși și trei capeline. Când secția nu este de halat „170”, iau combinezon. Cu combinezon nu mai pot să îmbrac și reverenda. Patru genți port în mașină – geantă Covid, geanta non-Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi. Au fost zile în care am mers și de șapte, opt ori la bolnavi”, a explicat preotul Diaconașu.

Vă reamintim că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat vineri ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul în spitale a clericilor și aparținătorilor

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

În privința pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant.

În vederea asigurării protecției clericului și a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiții:
– un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată;
– timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
– clericul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
– clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
– se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant;
– nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Totodată, protocolul prevede că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleași condiții privind asigurarea protecțiie ca în cazul clericilor, cu mențiunea că în cazul acetuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu dă explicaţii după gafa despre înmormântarea morţilor de COVID. „Am preluat o informație greșită şi am insistat asupra ei. Îmi cer scuze”