Preoţi din Arhiepiscopia Tomisului, caterisiţi pentru desfrâu ori neascultare, s-au căit public

Doi preoţi din Arhiepiscopia Tomisului, care au fost caterisiţi pentru că au căzut în păcatul desfrâului, divorţând, ori au dat dovadă de neascultare şi-au cerut iertare public, vineri, în cadrul unui eveniment unic pentru Biserica Ortodoxă Română.

30 iun. 2017, 15:52
Preoţi din Arhiepiscopia Tomisului, caterisiţi pentru desfrâu ori neascultare, s-au căit public

Preoţii caterisiţi, Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă, şi-au cerut public iertare, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru faptele care au dus la caterisirea lor, demers care este parte a unei proceduri mai ample, cea de a obţine iertare de sancţiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR.

Costică Antoche a fost preot la Parohia „Sf. Ştefan-Gară” din Constanţa. De două ori a mers în Consistoriul Eparhial, la judecată. Prima dată, în anul 2006, a avut mai multe capete de acuzare, între care căderea şi persistenţa în păcatul desfrâului, hotărârea definitivă de a divorţa, faptul de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie în anul 2000, în timp ce asupra căsniciei sale nici măcar nu s-a intentat divorţul.

De asemenea, Costică Antoche a fost acuzat de tăinuirea propriei situaţii şi a demnităţii preoţiei sale în faţa ierarhului, deoarece, în timp ce se afla în situaţie de desfrâu, concomitent cununat de două ori, Centrul Eparhial l-a promovat în funcţia de Inspector de Specialitate, încredinţându-i „cinstea” de a conduce activitatea de pelerinaj în Eparhie, concomitent cu acordarea distincţiei bisericeşti de iconom stavrofor. A fost judecat şi pentru neascultarea de autorităţi, prin faptul că timp îndelungat a fost sfătuit să-şi reconsidere situaţia propriei familii pentru a nu se ajunge la divorţ.