Preotul Filotheu Bălan şochează: Moartea tinerilor din COLECTIV, o "pedeapsă de la Dumnezeu"

Publicat: Luni, 02 Noiembrie 2015 14:54 // Actualizat: Luni, 02 Noiembrie 2015 14:54 // Sursa: romaniatv.net

Un preot a postat un mesaj controversat pe pagina sa de Facebook. Astfel, preotul Filotheu Bălan sugerează în mesajul său că acel concert de rock din Clubul Colectiv era o "sărbătoare drăcească", făcând referire la Halloween. De asemenea, a postat o imagine din club pe care scrie "Ceva pute".

Foto: mytex.ro

"E discutabil momentul în care s-a petrecut urgia, acela al unei sărbători drăceşti...E la fel foarte adevărat că Dumnezeu nu bate cu parul şi că rînduieşte fel de fel de ocazii prin care cei care sînt departe de El să-şi înţeleagă depărtarea", a scris preotul, potrivit mytex.ro.

Mai mult, preotul arată că nu toate numele victimelor pot fi pomenite la liturghie şi că moartea lor poate fi "pedeapsă de la Dumnezeu".

Citeşte şi Incendiu în Colectiv. Un fotograf buzoian a mers la concert în locul unui coleg, acum e grav rănit

"Faptul că au murit mulţi tineri ascultînd muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu, deşi rareori Dumnezeu pedepseşte în felul acesta. Din păcate, împrejurările în care au murit, în acest holocaust, sînt dubioase şi după învăţătura Bisericii e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe", a mai scris preotul Filotheu Bălan.

Acesta a mai insinuat că incendiul a fost pus de o mână criminală: "Este cu neputinţă, din observaţiile mele de pînă azi, ca un tavan de lemn să ia foc în 30 de secunde, sau ca buretele pe care sar artificiile să se aprindă ca o torţă. Fără a vrea să arăt cu degetul în vreo direcţie, cred că mai degrabă e de crezut că vreo mînă criminală a pregătit incinta pentru acest holocaust (ardere de tot)."

Redăm fragmente mesajul preotului:

"E discutabil momentul în care s-a petrecut urgia, acela al unei sărbători drăceşti. Nu prea mi-e clar de cînd avem, noi, românii, sărbători macabre; cu siguranţă acum 20 de ani nu exista această făcătură importată numită Halloween.

E la fel foarte adevărat că Dumnezeu nu bate cu parul şi că rînduieşte fel de fel de ocazii prin care cei care sînt departe de El să-şi înţeleagă depărtarea. Am înţeles că în 1989 şi-au dorit unii gumă de mestecat, televiziuni cu multe canale, maşini străine, etc. Dar de ce şi-ar fi dorit cineva sărbători macabre, asta nu ştiu. De ce au fost ele promovate în instituţiile de învăţămînt românesc, de ce a devenit o modă să-ţi îmbraci copilul în vrăjitoare sau în drac, iarăşi nu înţeleg. Văd că unii argumentează că la origine Haloween-ul ar fi o sărbătoare a Tuturor Sfinţilor şi nu înţeleg: Cine dintre creştinii din ţara asta ar aprinde bostani în faţa casei şi s-ar deghiza în drac înainte de Duminica Tuturor Sfinţilor, îndată după Rusalii? Cam acelaşi lucru şi Valentine's Day, prilej de curvie pe faţă pentru mulţi tineri nefericiţi", a scris acesta pe Facebook.

"Cred că, mai mult decît orice altceva, definiţia noastră e dată de sărbătorile pe care le prăznuim. Spune-mi ce prăznuieşti, ca să-ţi spun cine eşti. Faptul că au murit mulţi tineri ascultînd muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu, deşi rareori Dumnezeu pedepseşte în felul acesta. Din păcate, împrejurările în care au murit, în acest holocaust, sînt dubioase şi după învăţătura Bisericii e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe. Aici ar fi fost nevoie de măsura duhovnicească a Părintelui Justin Pârvu, care ştia starea din veşnicie a fiecărui suflet.

Citeşte şi Mai mulţi donatori de sânge s-au trezit cu roţile blocate în faţa Centrului de Transfuzii

Lumea se întreabă de ce nu îi putem pomeni la rugăciuni. Ba sigur că îi putem pomeni la rugăciuni. Însă nu la Liturghie, cel puţin nu pe toţi. Pentru a fi pomenit nominal la Sfînta Liturghie (mai precis la Proscomidie, care este prima parte a slujbei) este obligatoriu să fim ortodocşi. Dacă sîntem în această viaţă, este obligatoriu să nu trăim în păcate de moarte (necredinţa, erezia, hulele/blasfemiile/înjurăturile de cele sfinte, ura, crima, avorturile, curvia, adulterul, perversiunile, contracepţia, drogurile/beţia, vorbirea de rău/calomnia, etc). Cu toate acestea, dacă sîntem în luptă şi mergem regulat la slujbele Bisericii, chiar şi cu aceste păcate putem fi pomeniţi. Dacă e vorba de morţi, acelaşi canon se aplică şi la ei, deşi, dacă au trăit în păcate de moarte, nu au mers la slujbele Bisericii, nu s-au spovedit şi nu s-au împărtăşit, aproape sigur nu pot fi pomeniţi la Liturghie", a mai scris acesta.

„Cu privire la cazul concret de la clubul Colectiv, cred că le este limpede tuturor că majoritatea celor de acolo nu s-au dus să se roage sau să slăvească pe Dumnezeu. Din păcate. Poate că unii dintre cei morţi nici nu erau botezaţi"

"Dumnezeu este iubire şi, dacă putem iubi, din Iubirea Dumnezeiască ni s-a dat această putere. Aşadar nu doar că putem să ne rugăm, ci trebuie să ne rugăm pentru cei pentru care simţim compasiune. Putem să îi pomenim în rugăciunile noastre personale sau la slujbele pentru adormiţi de după Liturghie (mai cunoscute sub numele de "Parastase"). Iar la Liturghie îi putem pomeni doar pe cei despre care ştim că au murit lucrînd faptele Evangheliei", a mai precizat acesta.

Într-o altă postare, preotul îi roagă pe alţi preoţi din Bucureşti: „Să meargă şi să facă Sfîntul Maslu pentru cei aproape 200 de răniţi grav care suferă de pe urma arsurilor cumplite din clubul Colectiv".

loading...
12 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 nov 18:23
...cei aproape 200 de răniţi grav care suferă de pe urma arsurilor cumplite din clubul Colectiv”. Romaniatv google_ad_client =...
04 nov 17:30
Răspunde | Votează email 0 email
digeai
După ce a spus popa ăsta nu m-aș mai duce la biserică nici dacă n-aș fi ateu
03 nov 21:53
Răspunde | Votează email 0 email
zizi
Dumnezeu nu ne pedepseste, aici greseste, ce s-a intamplat e rezultatul faptului ca unii au decis sa se duca acolo iar altii nu au asigurat securitate, deci nu Dumnezeu pedepseste, nu este El sursa raului ci NOI!! Iar prin faptul ca postati comentarii rautacioase nu demonstreaza decat faptul ca sunteti la un nivel de cultura mult sub zero!!
03 nov 09:09
Răspunde | Votează email 0 email
vax albina
pai tu puti, unsurosule si nespalatule!
02 nov 23:06
Răspunde | Votează email 2 email
simi
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie... cam asta inseamna halloween... sarbatoarea tuturor sfintilor... se spune ca omul se costuma pe vremuri pentru a pacalii raul... ca acesta sa treaca pe langa el crezand ca este o alta creatura a noptii... dar ce sa ceri unei tari condusa de popi plini de bani, manelisti si curve. Imi pare rau a doua oara pe anul asta ca traiesc in Romania. Daca as avea posibilitate as pleca de aici fara sa ma uit in urma... pacat ca avem o tara frumoasa dar e condusa de cine nu trebuie... Nu vreau sa fiu rea dar poate mai bine lua foc o biserica cu vreo 400 de popi din astia ipocriti... nu cred ca Dumnezeu sau Biblia te invata sa judeci sau sa doresti moartea altor persoane doar pentru ca ei nu se dau cu capul de icoane prin biserici...
02 nov 22:07
Răspunde | Votează email 2 email
zzz
Dumnezeu este Iubire ! Dumnezeu este Iertare !
Dumnezeul lui este cumva altul ?
02 nov 21:14
Răspunde | Votează email -1 email
cipilica
poputa !!!!
02 nov 21:06
Răspunde | Votează email 4 email
elena
mai du-te ma in iadul de unde ai venit! popa de doi bani cu pretentii de mare slujitor al lui d.zeu! un d.zeu care va tolereaza si in numele caruia va ascundeti ! ipocriti de doi lei, cine va da dreptul sa judecati? cu ce ajutati voi oamenii?faceti ceva concret pt oameni nu va mai ascundeti in false credinte si depasite morale! si apropo, poate va mai schimbati si voi hainele ca tare caraghioase si penibile mai sunt! a propos, am scris cu litere mici ca sunteti prea mici ca sa meritati mai mult!!!!!!!
02 nov 20:54
...e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe”, a mai scris preotul Filotheu Bălan. Citeste mai mult pe RTV.NET
loading...
var SC_CId = "87814",SC_Domain="n.ads1-adnow.com";SC_Start_87814=(new...
02 nov 17:30
Răspunde | Votează email -1 email
gigi
Ma, tu ai alifie sau nu?
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8286
RON
05 Apr
noapte 6 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H