Presa israeliană: Netanyahu încearcă să-şi convingă guvernul să atace Iranul

Potrivit influentului cotidian israelian  Haaretz, premierul Benjamin Netanyahu a început o campanie de convingere „om la om” a membrilor cabinetului său în legătură cu necesitatea unui atac asupra facilităţilor nucleare din Iran.

RomaniaTV.net
02 nov. 2011, 09:53
Presa israeliană: Netanyahu încearcă să-şi convingă guvernul să atace Iranul

Principalul aliat al lui Netanyahu în această acţiune este ministrul Apărării, Ehud Barak. Potrivit ziarului, cei doi au reuşit să-l convingă de curând şi pe ministrul de Externe Avigdor Lieberman, până de curând un adversar al ideii. Cu toate astea, miniştrii care se opun unui atac asupra Iranului sunt încă “într-o uşoară majoritate”. Surse diplomatice israeliene au lăsat să se înţeleagă marţi că raportul pe care îl va prezenta pe 8 noiembrie Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică ar putea avea un efect important asupra unei decizii finale.

Potrivit unor experţi occidentali citaţi de Haaretz, un atac asupra Iranului e aproape imposibil în timpul iernii datorită stratului gros de nori care va afecta eficienţa aviaţiei israeliene. Mai mulţi oficiali israelieni au afirmat în ultimele zile că ar prefera să susţină politic un atac american asupra Iranului.  Marţi, ministrul de Interne Eli Yishai, care nu are încă o poziţie fermă în această problemă, a spus că “Posibilitatea acestei acţiuni nu mă lasă să dorm noaptea. Imaginaţi-vă că suntem atacaţi din nord, sud şi centru. Au rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Cred că au cam 100 000 de rachete”.