Presa ucraineană prezintă o ipoteză incredibilă: Putin ar vrea să-l instaleze în fruntea Ucrainei pe fostul preşedinte Ianukovici, în prezent fugar

Fostul preşedinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici se află acum la Minsk, iar potrivit publicaţiei Ukrainskaia Pravda, Kremlinul ar putea încerca să-l proclame preşedintele Ucrainei chiar în Belarus.

02 mart. 2022, 13:07
Presa ucraineană prezintă o ipoteză incredibilă: Putin ar vrea să-l instaleze în fruntea Ucrainei pe fostul preşedinte Ianukovici, în prezent fugar

Ucrainenii doar ce au marcat cea de-a opta comemorare a morţii prin împuşcare a zeci de participanţi la protestele antiguvernamentale Euromaidan care au dus în final la răsturnarea de la puterea preşedintelui pro-rus, Viktor Ianukovici, pe 22 februarie 2014.

„Informaţiile primite indică faptul că Kremlinul pregăteşte un fel de operaţiune sau acţiune de informare privind întoarcerea fostului preşedinte Ianukovici în Ucraina sau publicarea unui apel în numele său către poporul ucrainean în viitorul apropiat”, scrie sursa citată, potrivit Adevarul.

Miscarea Euromaidan a început în noiembrie 2013, când protestatarii s-au adunat în piaţa centrală din Kiev pentru a protesta faţă de decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord comercial crucial cu Uniunea Europeană. În schimb, el a căutat legături economice mai strânse cu Rusia. Procurorii ucraineni spun că 104 persoane au fost ucise şi 2.500 rănite în urma represiunilor violente ale autorităţilor împotriva protestatarilor.

Citeşte şi: Ipoteză ŞOCANTĂ! Putin ar putea avea dereglări provocate de consumul de steroizi. Avertizarea psihologului: „Îi percepe pe toţi cei din jur ca o posibilă ameninţare”

Evitand un acord susţinut de Occident şi Rusia pentru a pune capăt impasului, Ianukovici a abandonat puterea şi a fugit din Kiev la 21 februarie 2014. Fostul preşedinte, care a fost transportat în secret în Rusia, neagă faptul că a ordonat poliţiei să tragă asupra protestatarilor, afirmând că violenţele au fost rezultatul unei „operaţiuni planificate” pentru a-i răsturna guvernul.

În martie 2014, la scurt timp după căderea lui Ianukovici, forţele militare ruseşti au preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea – un precursor al anexarii ilegale a teritoriului de către Kremlin printr-un referendum organizat în grabă şi respind de comunitatea internaţională. De asemenea, Rusia a sprijinit separatiştii pro-ruşi care luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei.

Citeşte şi: VIDEO Mai mulţi ucraineni s-au pus înaintea tancurilor ruşilor. Scut uman în oraşul Energodar și în regiunea separatistă Luhansk