VIDEO Mai mulţi ucraineni s-au pus înaintea tancurilor ruşilor. Scut uman în oraşul Enerhodar și în regiunea separatistă Luhansk

Trupele rusești au cucerit oraşul Herson. Soldaţii lui Vladimir Putin au luat cu asalt portul fluvial și gara din oraș, după ce şi baza aeriana a fost atacată din aer cu rachete. Mai multe explozii au devastat o parte din centrul orasulului, inclusiv un mare centru comercial. O luptă aprigă între militarii rusi si cei ucrainieni s-a dus chiar pe podul din Herson, iar imaginile au fost surpinse de o dronă civilă. Lupte sunt şi în alte oraşe. În unele cazuri, oameni simpli din Ucraina s-au pus în faţa tancurilor pentru a împiedica înaintarea echipamentului militar al rușilor.

02 mart. 2022, 12:41

A șaptea zi de rezistență eroică în Ucraina. Înaintarea către Kiev a coloanei militare vizibile din nord a încetinit. Forțele militare ruse au probleme logistice esențiale – nu au hrană și nici combustibil. Unele unități sunt demoralizate, a declarat un oficial american al Apărării, citat de The Guardian. Bombardamentele au continuat, iar oamenii speriați au încercat să fugă pentru a-și salva viața.

Citeşte şi: Serghei Lavrov: Al Treilea Război Mondial va fi nuclear şi distructiv

În unele cazuri, oamenii au blocat drumurile pentru a împiedica avansarea echipamentelor militare ruseşti. S-a întâmplat miercuri dimineaţă în Starobilsk, regiunea Luhansk, potrivit Nexta.

Citeşte şi: Război în Ucraina, jurnal de front: Desant cu paraşutişti la Harkov, atac cu rachete din Belarus UPDATE

Locuitorii au făcut scut uman şi în oraşul Enerhodar. Sute de muncitori și localnici au blocat un drum de acces către o centrală nucleară ucraineană din apropierea orașului Enerhodar, din sud-estul orașului, în timp ce forțele ruse avansează în zonă.

O filmare postate pe pagina de Facebook a autorității locale şi distribuită pe mai multe reţele de socializare au arătat o mulțime de oameni purtând steaguri ucrainene şi blocând drumul miercuri dimineață.

Oameni au aşezat pe drum saci umplişi cu pământ şi au pus de-a curmezişul şoselei maşini de gunoi.

„Am transmis poziția orașului nostru și a locuitorilor săi că Centrala nucleară Zaporizhzhia se află sub protecţia lucrătorilor și locuitorilor din Enerhodar”, a spus Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar.

„Toate serviciile municipale funcționează în regim de urgență. Nimeni nu va preda orașul. Oamenii sunt hotărâți”, a adăugat Orlov.

Rusia a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că forțele sale militare au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei Zaporizhzhia, a declarat marți directorul general Rafael Mariano Grossi, citat de CNN.

Civili ucraineni neînarmaţi au blocat un convoi rus şi i-au înfruntat pe ruşi, imediat ce au sosit la Melitopol, potrivit unei înregisytrări video difuzată de către un jurnalist de la The Wall Street Journal (WSJ). Incidentul s-a petrecut marţi.

Pe înregistrare se aud ucrainenii care le strigă militarilor ruşi ”Ocupanţii!”, „Fascinşti” şi „Criminalii!”.

La un moment dat un militar rus trage un foc de armă în aer, în încercarea de a-i speria şi împărştia pe ucrainenii care au blocat drumul convoiului militar rus.