Preşedinta CNI, bănuită de incompatibilitate

Preşedintele Consiliului Naţional de Integritate (CNI), Cynthia Curt, ar putea fi incompatibilă după ce a primit postul de consul general al României la Barcelona, astfel că reprezentantul ONG-urilor în Consiliu, Codru Vrabie, a cerut plenului să ia în discuţie cazul acesteia, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 14:24
Preşedinta CNI, bănuită de incompatibilitate

Cererea lui Vrabie a fost depusă joi la secretariatul CNI, pentru ca discuţia despre situaţia preşedintelui forului să fie introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de vineri. Vineri dimineaţă, secretariatul instituţiei a informat însă că, din cauza condiţiilor meteorologice, Cynthiei Curt îi este imposibil să participe la şedinţa de vineri.

În aceste condiţii, subiectul incompatibilităţii preşedintelui CNI Cynthia Curt ar urma să fie discutat în viitoarea şedinţă, programată pentru 1 martie.

„Este o chestiune extrem de importantă şi ar putea pune Consiliul într-o lumină proastă. Consider că subiectul trebuie discutat, însă evident că este necesar să ascultăm şi punctul de vedere al doamnei preşedinte Curt”, a declarat Lidia Barac, reprezentantul Ministerului Justiţiei în Consiliu.

În luna mai a anului trecut, Cynthia-Carmen Curt, fost consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Emil Boc, a fost numită de Guvern în postul de consul general al României la Barcelona.

Curt a fost, câteva luni mai târziu, subiectul mai multor acte normative semnate de premierul Boc, pentru care a lucrat pe postul de consilier. Astfel, după o cerere formulată în acest sens de Cynthia Curt, premierul a fost de acord cu eliberarea ei din postul de consilier de stat în aparatul primului-ministru, cu reluarea activităţii ei în funcţia de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi, concomitent, cu trecerea acesteia din funcţia de inspector guvernamental în cea de secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi cu detaşarea ei la Ministerul Afacerilor Externe.

Sesizarea privind posibila incompatibilitate a Cynthiei Curt cu poziţia de preşedinte al CNI a fost făcută de Codru Vrabie, reprezentantul ONG-urilor în consiliu. Acesta a fost, la rândul său, obiectul unei cereri de revocare din poziţia de membru al CNI, solicitare formulată de conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi pe care Consiliul a fost de acord să o transmită Senatului, care să ia o decizie. Vrabie a fost acuzat de şefii ANI că a cerut, pe un forum de discuţii online, informaţii dintr-un dosar aflat în lucru la inspectorii de integritate.