Preşedinte BNS: FMI ne-a asigurat că în 6-12 luni nu va creşte preţul la energie pentru populaţie

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, luni, după discuţiile cu FMI, că Jeffrey Franks a dat asigurări că în următoarele 6-12 luni nu va creşte preţul la energie pentru populaţie, fiind vorba doar de unele ajustări pentru companii.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 16:14
Preşedinte BNS: FMI ne-a asigurat că în 6-12 luni nu va creşte preţul la energie pentru populaţie

„Jeffrey Franks ne-a asigurat că varianta lor de lucru presupune ca preţul la consumatorul captiv să nu crească în următoarele 6-12 luni. Nu ne-a spus însă ce se va întâmpla din a treisprezecea lună”, a spus Costin la finalul discuţiilor.

 

Potrivit liderului BNS este nevoie „să facem curăţenie” în ceea ce priveşte mecanismele de piaţă, să existe autorităţi de reglementare independente, necontrolate politic.

 

În opinia lui Costin, consumatorul vulnerabil trebuie să beneficieze de tarife preferenţiale.

 

„Până nu facem curat în mecanismele de piaţă, până când nu avem autorităţi de reglementare independente, nu controlate politic sau în care să găsim oameni mituiţi ca să aibă un anumit tip de comportament, până când nu eliminăm acest arbitrariu din mecanismele de piaţă nu avem niciun viitor”, a spus Costin.

 

Liderul BNS a discutat luni cu reprezentanţii FMI despre problemele din sistemul energiei atât pe zona de producţie cât şi pe cea de transport şi distribuţie, despre consecinţele pentru populaţie şi pentru mediul economic privind liberalizarea pieţei.

 

Reprezentanţi FMI au luat act de opiniile sindicaliştilor însă acestea trebuie şi implementate.

 

Potrivit lui Costin, dacă aceste opinii vor rămâne „doar scrise pe hârtie” sindicaliştii se vor pregăti de proteste.