Preşedintele Comisiei Europene avertizează cu privire la "tentative" de manipulare înaintea alegerilor europene

Publicat: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 13:41 // Actualizat: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 13:41 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat cu privire la pericolul pe care îl presupun tentativele de manipulare a viitoarelor alegeri europene din mai, un scrutin crucial şi asupra căruia se fac încercări de influenţare, atât din interiorul, cât şi din afara Uniunii Europene, informează sâmbătă EFE, citată de Agerpres.

"Văd deja tentative de influenţare, prin manipulări, a alegerilor pentru Parlamentul European. Vin din multe direcţii, nu numai din afara UE", a susţinut Juncker, într-un interviu difuzat vineri de grupul media german Funke.

Potrivit şefului Comisiei Europene, există "state în interiorul UE" care încearcă să devieze voinţa alegătorilor "către o anumită direcţie" şi prin intermediul difuzării de "fake news" (ştiri false). Însă Juncker a dat asigurări că executivul european este "echipat" pentru a răspunde acestor tentative şi a anunţat că-şi va înmulţi eforturile în următoarele săptămâni pentru a putea face faţă oricăror situaţii care ar putea apărea.

Politicianul luxemburghez a dat ca exemplu recentele acuzaţii ale premierului ungar Viktor Orban, care a încercat să-l facă răspunzător pentru Brexit şi de o divizare între Estul şi Vestul Europei. Juncker susţine că, dimpotrivă, a făcut "tot posibilul" pentru a găsi soluţii la situaţia creată în urma deciziei britanicilor de a părăsi blocul comunitar şi pentru a surmonta neînţelegerile între diferite state membre.

Juncker consideră potrivită participarea Regatului Unit la scrutinul european, care va avea loc în perioada 23-26 mai, dat fiind că ieşirea britanicilor din blocul comunitar nu s-a consumat şi, în condiţiile în care Marea Britanie continuă să fie stat membru al UE, cetăţenii săi au dreptul să voteze.

Orice fel de Brexit va avea "consecinţe negative" care vor fi mai rele decât rămânerea în Uniunea Europeană pentru Regatul Unit şi vor cădea în responsabilitatea exclusivă a Regatului Unit, a mai spus Juncker, care insistă că "mingea este în terenul Marii Britanii" şi a cerut Camerei Comunelor să sprijine acordul negociat de premierul britanic Theresa May cu blocul comunitar.

Juncker a repetat cuvintele preşedintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk, şi a invitat Regatul Unit "să nu irosească timpul". "Trebuie să fim pregătiţi pentru un Brexit negociat, dar şi pentru un Brexit dur. În orice situaţie, ieşirea (din UE) va avea consecinţe negative - mai mult pentru britanici decât pentru UE. Nu va exista o soluţie bazată pe piaţa unică. Aşa cum văd eu lucrurile, partea britanică este 100% răspunzătoare pentru acest lucru", a insistat Juncker.

Totodată, Juncker apără modelul conform căruia candidatul cap de listă al cărui partid va câştiga alegerile europene ar urma să devină succesorul său în fruntea Comisiei Europene, cu toate că această formulă nu este agreată de preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Avem doi capi de listă: Frans Timmermans din partea socialiştilor şi Manfred Weber din partea conservatorilor. Macron aparţine liberalilor şi aceştia nu au reuşit să prezinte un cap de listă, ci au nominalizat nouă candidaţi. Şi vă pot asigura de un lucru: nu vor exista nouă preşedinţi liberali ai Comisiei", a argumentat Juncker.

Juncker, care nu va mai candida pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, a abordat şi subiectul unei Europe mai federale, afirmând că UE "nu ar trebui să devină un creuzet în care toate diferenţele să dispară". Întrebat despre ideea creării Statelor Unite ale Europei, Juncker a răspuns: "Ar trebui să renunţăm (să mai folosim acest termen). Nu cred că vom avea vreodată un stat centralizat după model american. Şi nici nu vreau să se întâmple aşa ceva".

Rugat să răspundă cum ar dori să fie menţionat în cărţile de istorie, Juncker a replicat că ar vrea să fie pomenit drept cineva care "a încercat tot ce a fost omeneşte posibil". "Da, este de ajuns. Nu toţi încearcă. Şi ar fi plăcut ca cineva să adauge: A făcut lucrurile să se mişte", a declarat Juncker. 

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alegeri europarlamentare alegeri europene jean claude juncker
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 apr 15:34
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
CEA MAI MARE MANIPULARE , AR FI ACEEA CA CETATENII SA NU SE PREZINTE LA VOT , UN DREPT FUNDAMENTAL AL OMULUI , REGLEMENTAT DE ACTUL FINAL DE LA HELSINKI , ASUPRA DREPTURILOR OMULUI , SI DE RADIO EUROPA LIBERA , CARE SE ASCULTA IN TACERE , CA SA NU NE ASCULTE ALTII !
20 apr 14:39
Răspunde | Votează email 1 email
S-o ros...
Manipulare a fost pana acum. De multi ani peste 60% din cetatenii europeni nu agreau actuala conducere UE si directia actuala, spre Globalizare. Pana acum au fost dezorientati si nu veneau la vot. Migrantii, cedarea de suveranitate, distrugerea valorilor nationale sunt doar cateva motive. Lumea s-a trezit si, ca in SUA, nici macar nu mai declara daca vor vota sau cu cine vor vota. Actuala conducere "Soros" a UE, intr-adevar, are probleme, desi cu intarziere. Orice s-ar face, mai mult enerveaza lumea si reactia va fi mai puternica. Dar cine loveste in Europa de Est, de exemplu, vrea ca nu existe nicio reactie ? Europa de Est e formata din "legume" ?
20 apr 14:30
Răspunde | Votează email 0 email
mihailpit
Vrea sa spuna "Nimeni nu are voie sa manipuleze ca este ilegal doar eu am voie sa manipulez ca eu sunt legea " Ce democratie este asta ?"
1
EUR
4.8074
RON
27 Feb
noapte 7 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H