Preşedintele a anunţat numele premierului. Se încearcă o nouă coaliţie de centru-dreapta

Preşedintele Sloveniei l-a numit candidat la funcţia de premier pe Janez Jansa, liderul Partidului Democrat de centru-dreapta.

26 feb. 2020, 13:50
Preşedintele a anunţat numele premierului. Se încearcă o nouă coaliţie de centru-dreapta

Preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, l-a numit miercuri pe Janez Jansa, liderul Partidului Democrat Sloven (SDS, centru dreapta), candidat la funcţia de premier şi i-a cerut legislativului să-l confirme, informează Reuters.

Este de aşteptat ca parlamentul să-l confirme pe Jansa în funcţia de premier săptămâna viitoare. Janez Jansa îl va înlocui pe premierul de centru-stânga Marjan Sarec, care a demisionat luna trecută.

SDS, conservator şi anti-imigranţi, este principala formaţiune din parlamentul sloven, cu 26 de locuri din totalul de 90. În pofida victoriei sale la alegerile legislative din 2018, SDS nu a reuşit să-şi atragă suficienţi aliaţi pentru a forma o majoritate, lăsându-i cale liberă centristului Sarec.

Săptămâna trecută, SDS a anunţat că discută formarea unei coaliţii cu partidul de centru-dreapta Noua Slovenie (NSi) şi cu două formaţiuni din coaliţia în exerciţiu, Partidul centrist modern (SMC, centru-stânga) şi partidul pensionarilor, Desus. Împreună, ele au 48 de mandate în parlament.

Marjan Sarec, fost actor în vârstă de 42 de ani, şi-a anunţat demisia în ianuarie, după doar un an şi jumătate în funcţie, în urma tensiunilor crescânde dintre cele cinci partide din coaliţia sa. El a făcut atunci apel la organizarea de noi alegeri şi şi-a avertizat foştii aliaţi împotriva unei coaliţii cu SDS.

De teama unui rezultat slab în cazul organizării de alegeri anticipate, SMC şi Desus au lansat negocieri cu SDS şi NSi pentru formarea unui guvern care să conducă ţara membră a zonei euro până la următoarele alegeri, prevăzute în 2022.

Conform ultimului sondaj publicat săptămâna aceasta de televiziunea particulară POP TV, anunţul negocierilor pentru formarea unei coaliţii a dus la creşterea sprijinului pentru SDS la 18,2%, faţă de 13,4% pentru LMS a lui Sarec, 7,3% pentru partidul de stânga Levica şi 6,1% pentru social-democraţii din coaliţia în exerciţiu (SD).