Preşedintele a declarat că nu va demisiona în ciuda protestelor manifestanţilor

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a afirmat marţi, într-un interviu pentru BBC, că nu va demisiona, în pofida manifestaţiilor violente care durează de peste două săptămâni împotriva regimului său.

05 nov. 2019, 14:01
Preşedintele a declarat că nu va demisiona în ciuda protestelor manifestanţilor

Întrebat dacă va răspunde apelurilor la demisie ce se fac auzite în ţara sa, preşedintele chilian conservator a răspuns „Nu”, recunoscând totodată să el este „responsabil de o parte dintre problemele care s-au adunat în decurs de 30 de ani”.

Mişcarea de contestare a intrat luni în cea de-a treia săptămână, în pofida anunţării a numeroase măsuri sociale. Ea a început ca un protest împotriva scumpirii călătoriilor cu metroul şi s-a extins rapid la o serie de alte revendicări, potrivit Agerpres.

„Problemele s-au acumulat în aceşti ultimi 30 de ani. Sunt responsabil de o parte dintre ele şi îmi asum responsabilitatea, însă nu sunt singurul responsabil”, a subliniat Pinera.

Evocând „numeroase plângeri pentru folosirea excesivă a forţei”, şeful statului chilian a dat asigurări că, dacă aceasta s-a întâmplat, el va garanta declanşarea unei anchete şi a urmăririlor în justiţie. „Nu va exista impunitate”, a declarat el.

Militanţi, printre care laureata Premiului Nobel pentru Pace, Rigoberta Menchu, i-au cerut lui Pinera să pună capăt încălcărilor „sistematice şi grave” ale drepturilor omului în timpul reprimării manifestanţilor, potrivit Agepres.

Preşedintele chilian a justificat instaurarea stării de urgenţă, subliniind că el a folosit „instrumente democratice şi constituţionale (…) pentru a restabili ordinea publică şi a-i apăra pe cetăţeni”.

În prima săptămână a conflictului, armata chiliană a patrulat alături de poliţie pe străzile din Santiago.