Preşedintele Academiei Române face praf noile propuneri din Educaţie: „Sunt într-o fundătură, nu vor aduce o îmbunătăţire clară”

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, miercuri, că proiectele de lege ale învăţământului nu aduc vreo "perspectivă clară" de îmbunătăţire a domeniului, propunerile avansate aflându-se "într-o fundătură".

31 aug. 2022, 14:48
Preşedintele Academiei Române face praf noile propuneri din Educaţie: „Sunt într-o fundătură, nu vor aduce o îmbunătăţire clară”

„Din păcate, problemele acute nu s-au schimbat, chiar dacă ni se promit nişte legi noi ale educaţiei şi cercetării, aţi văzut în ce fundătură se află ele în acest moment, propunerile. Şi deci nu s-a rezolvat. Ele, aceste propuneri, nu aduc, după părerea mea, vreo perspectivă clară de îmbunătăţire”, a spus preşedintele Academiei Române, în deschiderea unei sesiuni ştiinţifice dedicate Zilei Limbii Române, desfăşurată în Clubul Academicienilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că proiectele de lege ale învăţământului preuniversitar şi superior, elaborate în concordanţă cu Raportul „România Educată”, vor intra în curând în circuitul de avizare. Cîmpeanu a precizat că după integrarea observaţiilor entităţilor avizatoare va exista a treia formă a proiectelor de lege, după prima formă, lansată în dezbatere, şi a doua după includerea amendamentelor primite în perioada de dezbatere publică şi considerate „acceptabile”. Ministrul a explicat că la începutul lunii septembrie vor intra în Guvern pentru adoptare, proiectele urmând să fie ulterior avansate Parlamentului.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, este „băgat în corzi” de intelectuali celebri din România. O scrisoare prin care oficialul guvernului este aspru criticat strânge din ce în ce mai mulți semnatari.

Cel mai recent nume de intelectual celebru ce protestează față de noile legi ale educației naționale, prin intermediul unei scrisori publice, este Eugen Simion, critic literar și protesor universitar.

Printre cei care au mai semnat scrisoarea se numără Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Nicolae Manolescu, Alex Ștefănescu, Andrei Marga, Mihail Neamțu, Theodor Paleologu, Adrian Papahagi și
Intelectualii români susțin că reformele oficialului PNL reprezintă doar o schingiuire a sistemului educațional românesc și au cerut ca Sorin Cîmpeanu să prelungească dezbaterile publice.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul: masă caldă pentru elevii din 300 de şcoli. Ce se întâmplă cu transportul gratuit

În opinia lui Sorin Cîmpeanu, protestul intelectualilor români este doar o mișcare a unui „grup de interese”.

În urma replicii tăioase a ministrului, Andrei Pleșu, Theodor Paleologu, Mircea Martin și Eugen Simion au reacționat.

„Mă alătur ‘grupului de interese’ înfierat de domnul ministru Cîmpeanu, adică, după calculele sale, celor 0,5% dintre intelectualii țării considerați insignifianți de ilustrul titular al unui doctorat secret. Sistemul educațional românesc este deja într-o stare critică. Noul proiect de lege nu face decît să accelereze procesul de degradare”, a declarat Paleologu.

„Felicitări pentru inițiativă! Constat cu stupoare și tristețe că acest Proiect de lege (a educației !) vizează – în ciuda principiilor declarate – cantitatea, nu calitatea, nivelarea descendentă, nu relevanța, deculturalizarea, nu culturalizarea, demotivarea elevilor (și a profesorilor), nu motivarea și stimularea lor.

Inadecvarea criteriilor pentru disciplinele umaniste este flagrantă, eliminarea tezelor și generalizarea abuzivă, simplificatoare a grilelor reprezintă un atentat la coerența gândirii și a expresiei generațiilor tinere. Digitalizarea (oricum, încă precară la sate) nu compensează aceste deficiențe. Așa ar urma să arate România ‘educată’?”, a transmis Mircea Martin.

„Limba este primul semn de identitate al unei națiuni. Cine are o limbă, are o țară. Toate națiunile cu o veche civilizație își apără limba”, a declarat Eugen Simion.

Citeşte şi: Angajări în învăţământ. Sorin Cîmpeanu cere deblocarea posturilor