Preşedintele afgan acordă Londrei un ultimatum pentru transferul de deţinuţi la Kabul

Preşedintele afgan Hamid Karzai a cerut ca toţi deţinuţii capturaţi de forţele britanice să fie trimişi la Kabul în două săptămâni, adăugând că dacă se va depăşi acest termen Londra se va face vinovată de încălcarea suveranităţii Afganistanului.

09 iun. 2013, 09:35
Preşedintele afgan acordă Londrei un ultimatum pentru transferul de deţinuţi la Kabul

„Prelungirea detenţiei acestor prizonieri de către forţele britanice ar constitui o încălcare a suveranităţii naţionale afgane şi a legilor sale”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan, Aimal Faizi, într-un comunicat, informează Agerpres.

Karzai a fixat un ultimatum pentru 22 iunie. Ambasada britanică la Kabul a fost informată.

Forţele britanice din Afganistan deţin de luni de zile la baza de la Camp Bastion până la 90 de afgani, suspectaţi de complicitate cu talibanii, potrivit unor informaţii transmise de BBC şi confirmate de Ministerul britanic al Apărării.

Marea Britanie şi-a făcut imediat cunoscută intenţia de a relua în cursul lunii iunie transferurile acestor deţinuţi către autorităţile judiciare afgane.

Ministrul apărării Philip Hammond a suspendat în noiembrie operaţiunile a deţinuţilor către justiţia afgană din cauza „riscului de rele tratamente” în închisorile afgane.

Potrivit Ministerului Apărării, forţele britanice din Afganistan au dreptul să ţină în închisoare suspecţi timp de 96 de ore, o durată care poate fi prelungită în anumite circumstanţe excepţionale.