Talibanii au intrat în palatul prezidențial din Afganistan, după ce președintele Ashraf Ghani a fugit din ţară. FOTO, VIDEO

Update. Luptatorii talibani au intrat în palatul prezidențial din Afganistan, la doar câteva ore după ce președintele Ashraf Ghani a fugit din țară.

15 aug. 2021, 23:39

Luptatorii talibani au intrat în palatul prezidențial din Afganistan, la doar câteva ore după ce președintele Ashraf Ghani a fugit din țară.

Conducerea grupului, înconjurată de zeci de luptători înarmați, s-a adresat presei de la sediul prezidențial.

Imaginile cu talibanii care au pus stăpânire pe palatul prezidențial din Kabul au fost făcute publice de Al Jazeera.

Update. Președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul și s-ar fi refugiat în Tadjikistan, conform Reuters, care citează un înalt oficial al Ministerului Afacerilor Interne afgan de la Kabul. În tot acest timp, talibanii se apropie de Kabul.

„Fostul președinte afgan a părăsit națiunea”, a declarat Abdullah, șeful Consiliului Superior pentru Reconcilierea Națională, într-un videoclip de pe pagina sa de Facebook.

Update. Biroul fostului președinte a spus că „nu poate spune nimic despre mișcarea lui Ashraf Ghani din motive de securitate”. Un reprezentant al talibanilor, care a intrat duminică dimineață în capitala Kabul, a declarat că grupul verifică unde se află Ghani.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că ambasadele de la Kabul ar trebui să își continue activitatea, Suhail Shaheen precizând că diplomații din Afganistan nu sunt în pericol. “Vrem ca toate ambasadele să îşi continue activitatea, nu va exista vreun risc pentru diplomaţi. Cu toţii ar trebui să îşi continue activitatea la fel ca în trecut”, a afirmat Shaheen, potrivit The Guardian. În plus, a spus el, grupul islamist militant va proteja drepturile femeilor, precum și libertățile pentru lucrătorii din mass-media și diplomații.

Știre inițială

Preşedintele Afganistanului urmează să demisioneze, au precizat surse citat de postul postul Al Arabiya. Ashraf Ghani va renunţa la putere şi va exita un transfer paşnic al puterii.

Preşedintele Afganistanului şi-a anunţat demisia, în contextul în care talibanii au preluat controlul asupra Kabulului, capitala statului. După ce Ashraf Ghani, se va forma apoi un Guvern interimar.

Puterea va fi transferată paşnic, fără a se recurge la lupte, a anunţat Ministerul afgan de Interne, notează postul Al Arabiya. 

Ali Ahmad Jilali, fost ministru afgan de Interne, ar urma să fie desemnat pentru a conduce administraţia afghană interimară, au precizat surse diplomatice citate de agenţia Reuters.

Citeşte şi: Explozie a unui rezervor de combustibil, sunt zeci de morţi. „Nu îi putem prelua, nu avem locuri. Toţi au arsuri” VIDEO

Preşedintele Afganistanului şi-a anunţat demisia. Cine ar urma să conducă ţara

Potrivit Republicworld, noul preşedinte al Afganistanului ar urma să fie Mullah Baradar, după ce Ashraf Ghani îşi va da demisia.

Negociatorii talibani au preluat controlul asupra palatului prezidenţial din Afganistan pentru a realiza transferul de putere, iar Mullah Baradar va fi, cel mai probabil, noul preşedinte al ţării.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani urmează să-şi dea demisia, în condiţiile în care Guvernul s-a predat forţelor talibanilor care au preluat controlul capitalei Kabul.

În urma discuţiilor dintre Guvernul afgan şi negociatorii talibanilor, urmează să fie format un Guvern provizoriu.

Talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane. Un oficial taliban a declarat pentru Reuters că gruparea islamistă nu doreşte nicio victimă, deoarece a preluat conducerea oraşului.

Canalul TV Al Arabiya relatează că transferul de putere va avea loc pe 15 august (astăzi) la palatul prezidențial din Kabul.

Diplomaţii americani din Ambasada SUA la Kabul au fost evacuaţi cu elicopterul şi transportaţi către aeroport. Mai multe trupe americane au fost trimise să ajute la evacuări după avansul fulgerător al talibanilor.

Ministrul interimar de Interne afgan a precizat că ”tranziția” se face pașnic. Acesta a dat asigurări că Kabulul nu va fi atacat.

Purtătorul de cuvânt a susținut că nu se intenționează nicio răzbunare, toți cei care au servit guvernul și armata vor fi iertați. De asemenea, reprezentantul talibanilor a făcut apel al civili să rămână în țară, să nu plece de frica lor.

Citeşte şi: Talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane. Diplomaţii din Ambasada SUA, evacuaţi cu elicopterul VIDEO