Preşedintele ANCOM, despre banii din TAXA DE MONITORIZARE

Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrarea şi Reglementare în Comunicaţii critică taxa de 3% pentru monitorizare.

RomaniaTV.net
03 apr. 2019, 09:14
Preşedintele ANCOM, despre banii din TAXA DE MONITORIZARE

„În privinţa taxei de monitorizare de 3%, pot spune că, în anii trecuţi, având în vedere că veniturile pe care ANCOM le avea erau arhisuficiente pentru a funcţiona, nu am mai cerut această taxă. Banii pe care noi îi luam din utilizarea de spectru erau suficienţi pentru a nu lua şi taxa de monitorizare. Poate că acest lucru a contribuit şi la menţinerea unui preţ mic raport calitate-preţ faţă de alte ţări din Uniunea Europeană. Înţeleg că, în perioada imediat următoare, există dorinţa ca din aceste sume de bani care se colectează prin această taxă să existe proiecte publice conexe sectorului nostru, astfel încât să ne întoarcem la o idee mai veche pe care eu am anunţat-o, şi anume să întoarcem banii în industrie. Am scris un proiect, am luat foarte multe avize, iar dorinţa mea este ca toate aceste sume de bani să se întoarcă în industria de unde a provenit această sumă de bani. Eu ştiu că în forma aceasta se duc discuţiile şi ar fi benefic pentru piaţă”, a comentat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu. 

Conform Ancom, România se află în topul ţărilor în care serviciile de telecomunicaţii sunt competitive. Operatorii mobili din România consideră că taxa impusă de OUG 114/2018  poate destabiliza domeniul de telecomunicaţii. 

 ”În legătură cu taxa de 3% pentru sectorul telecom, vreau să vă spun că există un anumit mecanism al acesteia. Trebuie să înţelegeţi că există o Directivă care ne spune că reglementatorul naţional (ANCOM – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, n.r.) trebuie să fie acoperit din punct de vedere financiar de companiile din piaţa de telecom. În România, taxa era iniţial de 0,4%, însă reglementatorul, timp de zece ani, nu a solicitat acoperirea costurilor de funcţionare, fiindcă exista un excedent financiar. Existând acest excedent financiar, niciodată niciunul dintre jucătorii din piaţă nu a făcut această contribuţie către acoperirea costului ce ţine de funcţionarea reglementatorului. Acest excedent financiar se va regăsi foarte curând într-o schemă de ajutor de stat cu alocări financiare către sectorul public şi sectorul privat pentru transformarea digitală, astfel încât reglementatorul va fi în poziţia să se întoarcă spre piaţă, spre operatorii de telefonie mobilă şi să solicite, conform Directivei europene în vigoare, contribuţie la costul de funcţionare”, a a comentat ministrul Comunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale Alexandru Petrescu. 

Oficialul a comentat despre costul de funcţionare ANCOM care se ridică la 300 de milioane de lei anual. Această sumă se traduce în 2% ca taxă din piaţa de telecomunicaţii.  

Datorită servicilor de calitate de pe piaţa de telecomunicaţii din România tehnologia 5 G ar putea ajunge destul de repede la noi în ţară.  Preşedintele Ancom doreşte o licitaţie ”transparentă ” 

Era 5G începe în 2019. Primele smartphone-uri și rețele vor fi lansate în acest an, România abia organizează licitația 

”Legat de 5G, ne vom ţine de calendarul pe care toată lumea îl ştie. Sper să mai existe ceva clarificări în perioada următoare. Îmi doresc să existe clarificări în ceea ce priveşte OUG 114, să ştim cum organizăm licitaţia de 5G. Sunt anumite lucruri care, din dialogul pe care l-am avut cu Guvernul, vor fi clarificate în perioada următoare. Noi vom organiza într-un mod cât se poate de transparent această licitaţie”, a comentat Sorin Grindeanu.