Preşedintele ARB: Introducerea plafonului de 150.000 de euro nu rezolvă toate problemele din Legea dării în plată

Introducerea plafonului de 150.000 de euro în Legea privind darea în plată rezolvă un singur aspect solicitat în cererea de reexaminare a Președinției, dar mai sunt multe altele care rămân nerezolvate, susține președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.
Iulian Tudor
02 mart. 2016, 13:04
Preşedintele ARB: Introducerea plafonului de 150.000 de euro nu rezolvă toate problemele din Legea dării în plată

„Aceasta a fost propunerea Băncii Naționale a României. Cred că reprezintă o foarte mică parte în încercarea de a dovedi aplecarea pe cererea de reexminare a Președinției, acolo unde se solicită criterii obiective. Doar că, deocamdată, putem spune că foarte multe alte observații nu au fost luate în considerare, dar acesta este unul punctele care dovedesc că, până la urmă, din cererea de reexaminare a președintelui, s-a acordat atenție unuia dintre subiecte, deocamdată”, a explicat, miercuri, Dănescu, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Întrebat dacă, totuși, băncile sunt dispuse să accepte legea în urma introducerii acestui plafon, Dănescu a spus că nu se poate răspunde punctual la această întrebare, pentru că sunt mai mulți factori de care trebuie să se țină cont.

Raport CE: Legea dării în plată prezintă riscuri majore pe mai multe planuri

„Un singur aspect nu rezolvă problema întregului. Noi trebuie să privim în ansamblu. Sunt mai multe propuneri care funcționează împreună. Dacă vorbim de plafonul de 150.000 de euro, el funcționează împreună cu celelalte criterii: venituri, casă, dacă este singura locuință sau nu, dacă locuiește în acea casă sau nu…și așa mai departe. De aceea, cred că întrebarea ar fi fost mai ușor de pus, dacă mai multe criterii ar fi fost luate în calcul de Parlament. Dar, introducerea acestui plafon, evident este o încercare de a impune câteva condiții obiective pentru a determina acea clasă de debitori care sunt în dificultăți financiare”, a subliniat Dănescu.

Senatorii au adoptat, luni, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ”Prima casă” sa fie inclus în acest act normativ.

Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Animalul deosebit care a fost văzut în mai multe locuri din Sibiu. Ajunge rar în România, trăiește în peninsula Scandinavă, acolo unde oamenii au mare grijă de el. Are culori spectaculoase
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cât costă o masă copioasă cu pește, carne, salată și băuturi în Bulgaria. Români uimiți de nota de plată: „În Mamaia, de banii ăia luați doar scobitori”
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african