Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei şi-a dat demisia

Preşedintele Băncii Elveţiei , Philipp Hildebrand, şi-a anunţat pe neaşteptate demisia "cu efect imediat" de la conducerea  instituţiei, după scandalul tranzacţiilor valutare în care a fost implicată soţia sa i-a afectat reputaţia.

RomaniaTV.net
09 ian. 2012, 13:49
Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei şi-a dat demisia

Decizia Preşedintelui Băncii Naţionale Elveţiene, Philipp Hildebrand, are efect imediat.

Preşedintele Băncii Elveţiei a fost chemat luni pentru o audiere de către o comisie parlamentară cu privire la tranzacţia valutară controversată efectuată de soţia sa la scurt timp înainte ca banca centrală să ia cea mai importantă decizie de anul trecut, plafonând cursul francului.

Kashya Hildebrand a schimbat în data de 15 august, anul trecut,  400.000 de franci elveţieni în 504.000 de dolari, iar după trei săptămâni, Banca Elveţiei, sub conducerea lui Hildebrand, a plafonat cursul francului pentru a opri aprecierea în raport cu dolarul şi euro, venind astfel în sprijinul exportatorilor.

În contextul apelurilor la demisie venite din partea adversarilor politici, Hildebrand a declarat săptămâna trecută că a aflat „a doua zi” de tranzacţia soţiei sale, respingând acuzaţiile aduse de revista Weltwoche, care susţine că oficialul a autorizat personal tranzacţia.

„Pe viitor, nu mai ai voie să faci astfel de tranzacţii valutare, dacă nu vor fi la iniţiativa mea sau dacă nu le aprob”, a scris Hildebrand într-un email transmis în august soţiei sale şi administratorului contului familial, publicat duminică în presă.