Preşedintele Băsescu avertizează Guvernul: bugetul pe 2012 trebuie să fie transparent

"Datorită situaţiei din UE bugetul pe 2012 trebuie să fie extrem de prudent", a avertizat preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a făcut acest avertisment în cadrul unei declaraţii de presă la Palatul Cotroceni, după ce dimineaţă a avut o întâlnire cu membri ai Executivului şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

RomaniaTV.net
24 oct. 2011, 14:20
Preşedintele Băsescu avertizează Guvernul: bugetul pe 2012 trebuie să fie transparent

Preşedintele Traian Băsescu ameninţă guvernul. Bugetul pe anul viitor trebuie să fie transparent pentru că e nevoie de prudenţă maximă.

Bugetul trebuie să fie extrem de prudent, nu nepărat pentru că n-am găsit bani pentru a finanţa deficitul, ci pentru că finanţarea deficitului este extrem de scumpă„, a spus şeful statului.

Şeful statului a făcut declaraţia în acest sens în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni după ce, în cursul dimineţii, a avut o întâlnire cu premierul Emil Boc, membri ai Guvernului, oficiali ai BNR.

Am dorit să stabilim o poziţie comună cu privire la discuţiile cu FMI. Am discutat cu miniştrii despre absorbţia fondurilor europene. Datorită situaţiei din UE bugetul pe 2012 trebuie să fie extrem de prudent, căci voi respinge un buget de stat netrasparent„, a declarat preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei declaraţii de presă la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că nivelul oficial al absorbţiei fondurilor UE în România este de 14,8% din bugetul alocat, menţionând că o problemă importantă este legată de întârzierile din procesul de facturare.

Preşedintele a spus că s-a produs o confuzie în contextul declaraţiilor recente legate de nivelul absorbţiei fondurilor europene.

Nivelul de absorbţie oficial al României este de 14,8% din bugetul alocat„, a spus Băsescu.

El a menţionat că o problemă importantă este legată de întârzierile din procesul de facturare, menţionând că face un apel către autorităţile locale pentru accelerarea acestui proces.

Băsescu a mai spus că autorităţile de management din ministerele cu atribuţii au lucrat bine sau acceptabil în legătură cu absorbţia fondurilor de la UE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că în discuţiile de la Cotroceni s-a decis necesitatea revizuirii ţintei de deficit, apreciind că „ar fi bine” ca nivelul acestuia să fie „mult mai mic” de 3% şi că Guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut.

Preşedintele a spus că la întâlnirea de la Cotroceni cu Guvernul şi cu BNR s-a decis că este necesară revizuirea ţintei de deficit, cu un nivel care să fie mult mai mic de 3%. El a precizat că Executivul va trebui să găsească soluţii în acest sens.

Băsescu a mai spus la un nivel de 3% al deficitului costurile pentru împrumuturi ar fi foarte ridicate.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat luni timp de două ore cu membrii Guvernului. Printre miniştrii care au participat la întâlnirea de la Cotroceni s-au numărat Gheorghe Ialomiţianu, Leonard Orban, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Ion Ariton. Între temele de discuţie s-ar fi aflat probleme legate de utilizarea fondurilor europene şi reuniunea Consiliului European de duminică.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, duminică, la Bruxelles, că va avea marţi o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta în mod deosebit legat de utilizarea fondurilor europene.

Băsescu a precizat, de asemenea, că luni informează Guvernul legat de discuţiile din Consiliul European de duminică, urmând să susţină ulterior o declaraţie de presă despre riscurile pe care le are România dacă nu se produce o „capitalizare consistentă şi corectă”.