Președintele Belarusului, dezlănțuit la adresa lui Joe Biden: „Pregătiți-vă de război!”

Aleksandr Lukașenko, aliatul de încredere al lui Vladimir Putin, a lansat acuzații grave la adresa Statelor Unite și a vecinilor din regiune. Președintele de la Minsk a vorbit despre potențiale „atacuri teroriste" și noi războaie.

10 oct. 2022, 21:16
Președintele Belarusului, dezlănțuit la adresa lui Joe Biden: „Pregătiți-vă de război!”

„Ultimul dictatorul al Europei” a acuzat luni, 10 octombrie, Polonia și Lituania, că pregătesc „atacuri teroriste” și o „rebeliune militară” în Belarus.

„Antrenarea în Polonia, în Lituania şi în Ucraina a unor combatanţi, din care fac parte şi radicali belaruşi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste şi o rebeliune militară în ţară devine o ameninţare directă”, a declarat politicianul, în cadrul unei reuniuni cu înalţi responsabili din domeniul securităţii de la Minsk.

 

Aleksandr Lukașenko, atac la adresa lui Joe Biden

 

De asemenea, controversatul politician a vorbit și despre SUA, pe fondul conflictului militar din Ucraina.

„Statele Unite şi Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noştri ca forţă politică, prevăd să-şi consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive şi să agraveze situaţia de la graniţa de vest (belarusă) pentru a deschide un al doilea front acolo”, a adăugat Lukaşenko.

„Să nu se atingă (n.r. – Joe Biden) cu labele sale murdare nici măcar de un metru din teritoriul Belarusului! Dacă vreți pace, pregătiți-vă de război!”, a mai avertizat președintele din Belarus.

În consecinţă, Minskul şi Moscova vor desfăşura o grupare militară comună, a indicat el, fără să precizeze locul desfăşurării acesteia.

„Ieri (duminică), prin canale neoficiale, am fost avertizaţi că se pregăteşte o lovitură de pe teritoriul ucrainean asupra Belarusului”, a afirmat Lukaşenko.

 

Aleksandr Lukașenko, pus la punct de Comisia Europeană

 

Anterior, Lukașenko a acuzat Ucraina că pregătește atacuri teroriste, poziție pentru care Comisia Europeană a oferit un punct de vedere ferm.

„Luăm notă de acuzaţiile false din partea regimului Lukaşenko că Ucraina ar plănui un atac asupra teritoriului Belarusului. 

Sunt acuzaţii total nefondate şi ridicole, absolut inacceptabile.

Îndemnăm regimul de la Minsk să se abţină de la orice implicare a Belarusului în această acţiune brutală şi ilegitimă”, a declarat purtătorul de cuvânt la instituției europene.