Polonia începe verificarea buncărelor, mobilizare naţională după ordinul guvernamental. „Ne pregătim pentru cel mai rău scenariu”

Guvernul de la Varşovia a decis, în contextul escaladării situației din Ucraina, să verifice starea tuturor buncărelor și adăposturilor de pe cuprinsul ţării.

10 oct. 2022, 19:39
Polonia începe verificarea buncărelor, mobilizare naţională după ordinul guvernamental. „Ne pregătim pentru cel mai rău scenariu”

„Pompierii verifică starea acestora, modul în care sunt echipate, dacă sunt utilizabile. Dacă nu este cazul, se analizează problemele şi se studiază posibilităţile ca acestea să poată fi redate în exploatare”, a declarat viceministrul Afacerilor Interne din polonia, Macej Vasik, pentru televiziunea Polsat News.

Va dura aproximativ două luni pentru a verifica cele 62.000 de buncăre și adăposturi, scrie cotidianul german Bild.

Citeşte şi FOTO Ororile atacului de luni, de la Kiev, în imagini. Micuţul Grigori a rămas orfan la doar 5 ani, mama sa a fost ucisă de o rachetă imediat ce l-a lăsat la grădiniţă

Vasik a subliniat că această acțiune a fost planificată de mult timp și că a fost doar o coincidență faptul că a fost anunțată acum în contextul celor mai recente atacuri cu rachete asupra capitalei Ucrainei.

Suntem în NATO, facem parte din Uniunea Europeană. Nu participăm la acest război, deși susținem puternic Ucraina, dar Polonia este o țară sigură„, a spus Vasik.

Citeşte şi Crucea Roşie şi-a suspendat operațiunile în Ucraina după atacul masiv cu rachete al ruşilor. „Nu putem ajuta în timp ce oamenii noştri se ascund de bombe”

Conform ultimului bilanţ al victimelor anunţat de autorităţile de la Kiev, cel puţin 11 persoane au fost ucise şi 64 rănite în urma atacului cu rachete lansat de Rusia luni dimineaţă.

Într-un mesaj televizat, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni dimineaţă că a ordonat lovituri împotriva unor ţinte militare, de comunicaţii şi energetice ucrainene, el promiţând riposte ”severe” în cazul unor noi atacuri ucrainene contra teritoriului rus, după explozia survenită sâmbătă pe podul care leagă Rusia de Crimeea.

În urma raidului rusesc asupra infrastructurilor ucrainene patru regiuni ucrainene nu mai au electricitate, respectiv Lvov, Poltava, Sumî şi Ternopil, iar în alte părţi ale Ucrainei furnizarea curentului electric este perturbată parţial.