Preşedintele Boliviei, Ivo Morales, a câştigat alegerile prezidenţiale. Opoziţia contestă rezultatul votului

Autoritatea electorală boliviană a încheiat vineri numărarea voturilor şi l-a declarat oficial drept câştigător al alegerilor prezidenţiale de duminică pe actualul şef al statului, Evo Morales, a cărui realegere este contestată de opoziţie şi de o parte a comunităţii internaţionale.

26 oct. 2019, 05:06
Preşedintele Boliviei, Ivo Morales, a câştigat alegerile prezidenţiale. Opoziţia contestă rezultatul votului

Preşedinta Tribunalului Suprem Electoral (TSE), Maria Eugenia Choque, a comunicat rezultatele la încheierea procesului de numărare a voturilor: socialistul Evo Morales a obţinut 47.08% din voturi, faţă de 36.51% cât a obţinut adversarul său, politicianul de centru Carlos Mesa, o diferenţă ce depăşeşte 10 procente, cât sunt necesare pentru câştigarea primului tur. Noi proteste au izbucnit în Bolivia după declararea lui Evo Morales drept câştigător, potrivit Agerpres.

Conform informaţiilor furnizate de cotidianul La Razon, protestatarii au blocat şosele şi străzi în 6 din cele 9 capitale departamentale.

Citeşte şi Ţara este în faliment, în prag de alegeri. Inflaţia este de 55 la sută şi sunt datorii de peste 100 de miliarde de dolari

Opozanţii lui Morales s-au confruntat cu susţinători ai preşedintelui în Santa Cruz, unde cel puţin 25 de persoane au fost arestate, precum şi în Cochabamba, informează Agerpres.

Carlos Mesa a anunţa vineri că va depune o contestaţie oficială la TSE, acuzând „o fraudă gigantică”. Liderul opoziţiei a făcut apel la susţinătorii săi, îndemnându-i să continue protestele până ce autorităţile vor decide organizarea unui al doilea tur de scrutin.