Preşedintele Camerei Deputaţilor: Premierul va veni la o dezbatere în prima zi de luni din fiecare lună

Premierul va veni la o dezbatere în prima zi de luni din fiecare lună, în celelalte zile de luni urmând să se prezinte miniştri, a anunţat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, într-o declaraţie privind propunerile de program pentru sesiunea viitoare, potrivit Agerpres.
Filip Stan
28 ian. 2015, 18:42
Preşedintele Camerei Deputaţilor: Premierul va veni la o dezbatere în prima zi de luni din fiecare lună

„Eu voi cere mâine (n.red.- joi) Biroului permanent (Bp) să accepte ca lunea – zi dedicată în exclusivitate alegerii noului Bp şi liderilor grupurilor politice parlamentare şi modificărilor care se fac în structură, conform ultimei decizii a CCR, după ce se face noul Birou permanent – să avem prezentarea unui punct de vedere al primului ministru, urmat de dezbaterile grupurilor politice parlamentare. (…) În fiecare luni, de la începutul fiecărei luni, va fi plen la Camera Deputaţilor, şi la Senat urmând să fie făcut acest lucru, dacă vor accepta colegii noştri”, a arătat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că a semnat deja decizia privind convocarea Parlamentului pentru luni, 2 februarie, de la ora 14,00.

„Începe cu Biroul Permanent vechi, grupurile politice parlamentare care îşi aleg, în funcţie de numărul pe care îl stabilesc, liderii şi viceliderii şi fac nominalizările pentru membrii Biroului. Dacă sunt modificări substanţiale, atunci pierd şi mandate de preşedinte, vicepreşedinte sau secretar al unei comisii şi automat liderii grupurilor trebuie să facă alte propuneri. La ora 18,00, la începutul fiecărei luni, primul-ministru trebuie sa vină să prezinte anumite evoluţii. Vrem să fim un Parlament aşa cum sunt parlamentele naţionale europene, să discutăm despre politici publice şi, atunci când criticăm sau venim cu amendamente la un text de lege, să vedem de ce le avem şi care sunt rezultatele, care este impactul asupra politicii publice care este aplicată într-un anumit domeniu în România. (…) Intrăm într-o dezbatere care elimină criticile pe care le-am văzut, de exemplu, la legile Big Brother. Dacă aceste dezbateri erau înainte în Parlament, ele aveau un avantaj că pregăteau opinia publică, ONG-urile veneau şi discutau aici şi atunci Parlamentul era mai aproape de ceea ce scrie în Constituţie. (…) Este un pas înainte pe care trebuie să-l facem, suntem obligaţi dacă vrem să fim un parlament naţional de tip european”, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.

Valeriu Zgonea a adăugat că s-a mai încercat, fără succes, introducerea „orei premierului” şi „orei ministrului” în fostul regulament al Camerei şi a subliniat că se doreşte ca, prin noile modificări, să se creeze transparenţă şi predictibilitate la nivelul comisiilor permanente.

„Acum, intrăm într-un model european. Lunea, introducem ora primului ministru, pe care opoziţia când era la guvernare nu a dorit-o. Asta înseamnă că, în prima luni din fiecare lună, primul-ministru vine la o dezbatere cu liderii opoziţiei cu privire la principalele proiecte de politici publice pe care le-a aplicat şi va fi o dezbatere. (…). În celelalte zile de luni, vor veni miniştri, va fi ora ministrului, iar miniştrii vor fi interpelaţi astfel încât şi opoziţia va avea un ministru din umbră, aşa cum este denumit el în terminologia europeană, şi acela va ataca întotdeauna politicile publice pe care un ministru le face. Acesta este calupul de luni. În paralel, grupurile politice parlamentare vor discuta toate proiectele de lege şi vor stabili mandatele în interiorul comisiilor permanente, dar şi la nivelul plenului Camerei Deputaţilor. (…) Vor stabili raportori care se vor ocupa de proiecte şi care vor veni cu poziţia opoziţiei sau cu poziţia pe care o are coaliţia de guvernare. Marţea, va fi dedicată strict comisiilor permanente, acestea vor lucra, vor avea amendamente şi vom veni cu rapoartele miercuri, normal, aşa cum trebuie, fără să mai cerem excepţii, urgenţe, lucrul unei comisii în paralel cu plenul. Miercuri va fi o dezbatere, şi după ora 14,00 până la 18,00 – 19,00 plen, iar joi plen dimineaţa şi joi la prânz votul final. Asta înseamnă patru zile, aşa cum este scris şi în Regulamentul Camerei Deputaţilor – activitate la Parlament – şi vineri, sâmbătă şi duminică activitate în circumscripţii electorale – principalul calup. Cel de-al doilea este de a pune regulamentul Camerei în concordanţă cu legislaţia care stabileşte raporturile dintre guvern şi parlament în ceea ce priveşte materia afacerilor europene”, a detaliat Zgonea.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Dezastrul economic prefigurat în România vine cu primele informații oficiale
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Pensionarii care trebuie să meargă la Casa de Pensii. Riscă să își piardă beneficiile din mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Câţi ani trebuie să fi fost căsătorit pentru ca soţul supraviețuitor să obţină pensie de urmaş. Legea Pensiilor 2025 este foarte clară din acest punct de vedere
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică