Preşedintele CEC Bank, audiat de Comisia de buget-finanţe din Senat

Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a declarat, luni, după ce a ieşit de la şedinţa comisiei de buget care anchetează activitatea CEC, unde a stat aproximativ zece minute, că a predat documentele solicitate şi că aşteaptă finalizarea raportului.

16 dec. 2013, 11:18
Preşedintele CEC Bank, audiat de Comisia de buget-finanţe din Senat

Am avut ce-a de-a treia întâlnire, la solicitarea comisiei parlamentare privind analiza managementului CEC Bank, am predat documentele care au fost solicitate în şedinţele anterioare şi aşteptăm finalizarea raportului„, a spus Radu Gheţea, potrivit Mediafax.

Preşedintele CEC a ţinut să precizeze că, în cadrul discuţiilor, s-a omis un lucru important, de o manieră „destul de nereală”, şi anume profitabilitatea băncii. El a menţionat că la 30 noiembrie CEC are un profit brut care este cu 25% mai mare decât profitul înregistrat pe tot anul 2012.

Preşedintele CEC Bank s-a prezentat, luni, la cea de-a treia audiere în Comisia de buget-finanţe a Senatului care anchetează activitatea CEC, la care fusese anunţat şi vicepremierul Daniel Chiţoiu, care nu a mai ajuns la şedinţă.

Şedinţa Comisiei de buget-finanţe a început cu o întârziere de o oră, după ce Radu Gheţea a ajuns la Senat la ora 12.00 şi a stat în biroului preşedintelui comisiei, Cosmin Nicula, în tot acest timp.

Membrii comisiei au declarat înainte de începerea discuţiilor că ministrul Daniel Chiţoiu nu va mai veni la discuţii, deşi iniţial fusese anunţată prezenţa acestuia alături de preşedintele CEC Bank, pentru că Radu Gheţea a adus toate documentele cerute de senatori.

Preşedintele comisiei, Cosmin Nicula, a spus, la rândul său, că nu mai este cazul ca ministrul Daniel Chiţoiu să vină la audieri.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula, a declarat, miercurea trecută, după cea de-a doua audiere a lui Radu Gheţea, că preşedintele CEC a invocat din nou legea privind secretul bancar, în cazul unor informaţii solicitate de comisie.

Nicula a spus că, în urma acestor evoluţii, s-a prelungit programul de lucru al comisiei, astfel că luni va avea loc o nouă audiere, de data aceasta atât cu Radu Gheţea cât şi cu ministrul Daniel Chiţoiu.

Preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea CEC mai declara, miercuri, că, așa cum rezultă din documentele prezentate de bancă, în 2013 s-a acordat un singur credit de peste 700.000 de euro pentru persoanele fizice.

Întrebat câte credite s-au dat anul acesta persoanelor fizice, Nicula a răspuns: „Pentru persoane fizice, anul acesta s-a dat un singur credit de peste 700.000 de euro. Nu am folosit nume, vorbim de un singur credit”.

Despre faptul că luni afirmase că sunt patru credite acordate persoanelor fizice care depăşesc un milion de euro, Cosmin Nicula a răspuns: „Întrebaţi-l pe domnul preşedinte Gheţea, cred că v-a răspuns la această întrebare. Eu am o situaţie foarte clară, sunt documnete clasificate, cu caracter secret. Nu vorbim de persoane, de CNP-uri, ci doar de număr. V-am spus foarte clar că anul acesta s-a dat un singur credit de peste un million de euro„.

În urma acestei audieri, raportul comisiei de anchetă privind activitatea CEC ar trebui să fie finalizat până miercuri, data limită stabilită de Biroul Permanent al Senatului.

CITEŞTE ŞI: Creditul Ioanei Băsescu de la CEC Bank, verificat de BNR