Preşedintele cecen susţine că liderul rebelilor islamişti Doku Umarov este mort

Preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, a afirmat că are certitudinea de "99,9 la sută" că liderul rebelilor islamişti din Caucazul rus, Doku Umarov, a murit şi nu mai ameninţă cu nimic organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, potrivit unui comunicat publicat vineri, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
18 ian. 2014, 14:22
Preşedintele cecen susţine că liderul rebelilor islamişti Doku Umarov este mort

„Suntem siguri de acest lucru în proporţie de 99,9 la sută. Am spus deja în trecut că este mort, dar de această dată avem înregistrarea conversaţiei pretinşilor emiri, care vorbesc despre moartea sa, îşi prezintă condoleanţe şi discută despre candidatura unui nou emir”, a declarat Ramzan Kadîrov, potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul său oficial.

„De aceea toate afirmaţiile privind ameninţările pentru Jocurile Olimpice de la Soci sunt absolut fără fundament„, a adăugat el.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ruse, contactată de agenţia Interfax, a afirmat că nu poate confirma acest lucru.

„Nu putem confirma că Doku Umarov a fost ucis. Nu avem această informaţie”, a declarat această sursă.

„Emirul Caucazului” şi şeful rebeliunii cecene, Doku Umarov, a fost declarat mort în mai multe reprize în trecut, fără ca această informaţie să fie confirmată.

Într-un mesaj video filmat într-o pădure şi postat pe Internet în iulie, Doku Umarov jură că „va împiedica prin toate mijloacele” organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, un oraş rusesc situat pe malul Mării Negre şi la poalele Munţilor Caucaz.

Temerile de a vedea aceste ameninţări puse în aplicare au fost întărite de două atentate sinucigaşe soldate în total cu 34 de morţi la 29 şi 30 decembrie la Volgograd, un oraş din sudul Rusiei. Acestea nu au fost revendicate până în prezent.

 Preşedintele Vladimir Putin a ordonat măsuri de securitate sporite în apropierea Jocurilor Olimpice, care se vor deschide la 7 februarie.

După primul război din Cecenia (1994-1996), rebeliunea s-a islamizat progresiv şi a depăşit graniţele acestei mici republici, transformându-se la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.