Preşedintele CEDO, în vizită în România. A discutat cu Augustin Lazăr, conducerea CSM şi procurorii parchetelor de la curţile de apel

Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi, a făcut, joi, o vizită în România şi s-a întâlnit, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu procurorul general, cu conducerea CSM, cu procurori şefi ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, dar şi cu procurori din cadrul Parchetului General.
Romania TV
07 mart. 2019, 15:25
Preşedintele CEDO, în vizită în România. A discutat cu Augustin Lazăr, conducerea CSM şi procurorii parchetelor de la curţile de apel

Potrivit Parchetului General, vizita a fost programată încă dn octombrie 2018, în contextul cooperării dintre cele două instituţii.

La întâlnirea de lucru interactivă au mai participat Iulia Antoanella Motoc, judecătorul din partea României la CEDO, Roderick Liddell, grefierul şef al CEDO, Nicolae Solomon, vicepreşedintele Secţiei pentru procurori a CSM, Codruţ Olaru şi Mihai Cristian Ban, membri ai CSM, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurori generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes, precum: raportul dintre obligaţia de rezervă a magistraţilor şi libertatea de exprimare în lumina jurisprudenţei CEDO, operaţionalizarea Protocoalelor nr.14 şi 16 la Convenţia (europeană) pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale – ca mijloace de eficientizare a activităţii şi pentru o mai bună interpretare a convenţiei, folosirea instrumentelor digitale pentru schimbul de jurisprudenţă, posibilitatea desemnării instanţelor constituţionale ca şi înalte jurisdicţii ce pot solicita avize consultative, independenţa şi imparţialitatea justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, fenomenul de judiciarizare a vieţii publice. De asemenea, au fost identificate şi prezentate grupurile mari de cauze pendinte împotriva României (cauze care privesc condiţiile de detenţie, violenţa împotriva copiilor, femeilor ş.a)”, a transmis Parchetul General, conform News.ro.

Potrivit sursei citate, Augustin Lazăr a subliniat implicarea pe care judecătorul naţional, Iulia Antoanella Motoc, a avut-o în organizarea dialogului dintre magistraţi şi alte profesii juridice.

De asemenea, s-a discutat despre derularea proiectului naţional „Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală” ce a urmărit dezvoltarea responsabilităţii şi profesionalismului în activitatea procurorilor, pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în concordanţă cu legea fundamentală a României, cu dispoziţiile Convenţiei (europene) pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cu procedurile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu jurisprudenţa CEDO şi a CJUE.

Potrivit Parchetului General, Guido Raimondi a remarcat dimensiunea culturală a activităţii Ministerului Public, sensibilitatea magistraţilor Ministerului Public la problematica drepturilor omului, precum şi voinţa de întărire a capacităţii instituţionale în vederea respectării convenţiei, o aplicare mai bună a acesteia în ţările semnatare reprezentând soluţia reducerii numărului de cauze aflate pe rolul Curţii.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Serie de cutremure, în România! Ultimul abia a avut loc, zonele afectate
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Ciorbă de fasole, acrită cu corcodușe. Un festin culinar, pe timp de caniculă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cutremur azi-dimineață în România! În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 14 zile de furtună electrică în București. Pe ce dată vin vijeliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Gesturile interzise la alegeri prezidențiale 2025. Recomandările Biroului Electoral Central pentru alegători
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață