Preşedintele Cehiei, externat după ce a fost tratat de ciroză, a fost reinternat după câteva ore, infectat cu Covid. Între timp, ţara intră în stare de urgenţă

Preşedintele ceh Milos Zeman a fost spitalizat din nou joi, la câteva ore după ce a fost externat, fiind testat pozitiv pentru COVID-19, a anunţat, potrivit unui comunicat, purtătorul său de cuvânt, Jiri Ovcacek.

25 nov. 2021, 23:03
Preşedintele Cehiei, externat după ce a fost tratat de ciroză, a fost reinternat după câteva ore, infectat cu Covid. Între timp, ţara intră în stare de urgenţă

Programul preşedintelui va fi suspendat pe durata tratamentului său pentru COVID-19”, a adăugat Jiri Ovcacek, adăugând că preşedintele nu va desemna un nou premier vineri, aşa cum era prevăzut iniţial.

Preşedintele ceh Milos Zeman a fost externat după mai bine de şase săptămâni petrecute în spital, a anunţat joi Spitalul Central al Armatei din Praga, notează Reuters.

Zeman, în vârstă de 77 de ani, a fost internat de urgenţă la 10 octombrie, cu complicaţii la o boală cronică pe care biroul său nu a specificat-o niciodată, medicii săi afirmând în schimb că este vorba despre o maladie a ficatului.

În data de 4 noiembrie, Zeman a fost transferat din secţia de terapie intensivă, după mai mult de trei săptămâni de tratament, într-un salon obişnuit al Spitalului militar central din Praga, deoarece starea sa se ameliorase.

Citeşte şi Preşedintele Cehiei o ia pe urmele lui Viktor Orban. „Persoanele transgender mi se par dezgustătoare”

În acelaşi timp, tot joi, guvernul ceh a declarat stare de urgenţă pentru 30 de zile din cauza creşterii semnificative a cazurilor de COVID-19.

Executivul ceh a ordonat joi ca barurile şi cluburile să se închidă la ora 22:00 şi a interzis târgurile de Crăciun, în încercarea de a opri una dintre cele mai mari rate de infectare cu noul coronavirus.

Noile restricţii includ şi o prezenţă maximă de 1.000 de oameni la evenimente culturale şi sportive, fără a impune un lockdown ca în Austria şi Slovacia, unde ratele de infectare sunt chiar mai mari.

Republica Cehă a înregistrat marţi peste 25.000 de cazuri noi de COVID-19, un record, şi o medie de 1.516 cazuri zilnice de COVID-19 la un milion de locuitori în ultima săptămână, a treia cea mai mare rată din lume după Slovacia şi Austria, potrivit Our World in Data.

Ministrul Sănătăţii, Adam Vojtech, a afirmat că infecţiile zilnice şi spitalizările ar putea să crească şi mai mult, dar guvernul speră că noile măsuri vor preveni impunerea unor restricţii mai dure.

Limitele impuse pub-urilor şi evenimentelor survin după restricţii care interzic deja accesul persoanelor care nu s-au vaccinat sau recuperat din COVID-19 în locuri publice, între care baruri, restaurante, cinematografe, săli de sport şi frizerii. ”Să aşteptăm 10 zile şi apoi putem ajusta măsurile”, a spus Vojtech, după ce guvernul ceh a declarat stare de urgenţă pentru a pune în aplicare măsurile.

În Cehia s-a vaccinat 58,5% din totalul populaţiei, sub media UE de 65,8%, conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Datele Ministerului Sănătăţii ceh arată că 70% dintre pacienţii de la terapie intensivă sunt nevaccinaţi. Aproape 6.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus sunt internaţi, dintre care circa 850 la terapie intensivă.

Republica Cehă a înregistrat în ultimele 24 de ore peste 18.000 de noi cazuri de COVID-19.