Preşedintele Cehiei, bolnav de ciroză, a fost externat după şase săptămâni. Vineri el va desemna un nou prim-ministru

Preşedintele ceh Milos Zeman a fost externat după mai bine de şase săptămâni petrecute în spital, a anunţat joi Spitalul Central al Armatei din Praga.

25 nov. 2021, 16:15
Preşedintele Cehiei, bolnav de ciroză, a fost externat după şase săptămâni. Vineri el va desemna un nou prim-ministru

Şeful de stânga al statului ceh, în vârstă de 77 de ani, a fost spitalizat la 10 octombrie, la o zi după alegerile legislative, la terapie intensivă, unde a rămas timp de peste trei săptămâni, după care a fost trasnsferat într-o secţie de convalescenţă. Milos Zeman suferă de probleme hepatice, cel mai probabil ciroză, pe care presa cehă le pune pe seama consumului de alcool.

Milos Zeman a plecat de la Spitalul Universitar Militar din Praga către reşedinţa sa, Castelul Lany, la vest de Praga, a anunţat într-un comunicat spitalul. El a acceptat la 11 noiembrie demisia oficială a Guvernului premierului în exerciţiu, miliardarul populist Andrej Babis,în urma unei înfrângeri în alegeri, şi urmează să-l desemneze premier, vineri, pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala.

Citeşte şi Premierul Cehiei acceptă ca guvernul să demisioneze, după înfrângerea partidului său în alegeri

Alianţa Împreună, alcătuită din trei partide, condusă de Partidul ODS al lui Petr Fiala, a format o coaliţie cu altă alianţă alcătuită din două partide – între care şi Partidul Piraţilor – şi deţine o majoritate de 108 dintre cele 200 de mandate în noua Cameră inferioară a Parlamentului.

”Spitalul Universitar Militar recomandă ca preşedintele să beneficieze de îngrijiri într-o instituţie specializată. Cu toate acestea, având în vedere ameliorarea remarcabilă a stării (sănătăţii) preşedintelui, îi respectăm decizia de a-şi exercita în continuare activitatea constituţională în afara unei structuri medicale”, subliniază spitalul.

Citeşte şi Preşedintele Cehiei este internat la terapie intensivă și medicii consideră că nu va mai fi apt pentru atribuții în serviciu