Preşedintele Chinei o susţine pe şefa guvernului central din Hong Kong

Preşedintele Chinei Xi Jinping şi-a exprimat luni sprijinul pentru şefa guvernului central din Hong Kong Carrie Lam, afirmând că are mare încredere în aceasta şi recunoaşte pe deplin munca depusă împreună cu echipa ei, relatează Xinhua, citată de Reuters.

04 nov. 2019, 20:27
Preşedintele Chinei o susţine pe şefa guvernului central din Hong Kong

Oprirea violenţei şi a haosului şi restabilirea ordinii continuă să fie principalele priorităţi pentru Hong Kong, a declarat Xi Jinping la Shanghai, unde participă la cea de-a doua ediţie a China International Import Expo.

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Hong Kong de la jumătatea lunii iunie în cursul unor proteste care au degenerat uneori în violenţe.

Manifestanţi pro-democraţie protestează împotriva a ceea ce ei consideră un amestec al Beijingului în libertăţile promise atunci când fosta colonie britanică a fost retrocedată Chinei, în 1997. China neagă aceasta şi a acuzat ţările occidentale că au agitat situaţia, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Manifestaţii la Hong Kong. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă

Preşedintele chinez a spus de asemenea că guvernul din Hong Kong a lucrat intens pentru a controla situaţia şi a îmbunătăţi situaţia în societate. China a indicat în repetate rânduri că o susţine pe Carrie Lam şi guvernul condus de aceasta.

Protestele din Hong Kong au început în data de 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat, informează Agerpres.

După mai multe săptămâni de proteste, şefa executivului local Carrie Lam a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat, măsură aprobată miercurea trecută (23 octombrie) şi de parlament. Totuşi, Lam nu a reuşit să reducă nemulţumirile demonstranţilor, care solicită crearea unei comisii de anchetă independente cu privire la violenţele poliţiei şi la reforma electorală.