Președintele chinez Xi Jinping: „Nu există niciun conflict strategic între China şi UE!”

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a asigurat pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că "nu există niciun conflict strategic între China şi Uniunea Europeană".

02 dec. 2022, 13:09
Președintele chinez Xi Jinping: „Nu există niciun conflict strategic între China şi UE!”

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a asigurat joi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Beijing, că „nu există conflicte strategice” între China şi Uniunea Europeană şi că ambele părţi trebuie să-şi consolideze comunicarea şi să se coordoneze mai bine în sfera macroeconomică, transmite EFE.

„Nu există niciun conflict strategic între China şi UE. Trebuie să ne consolidăm coordonarea în sfera macroeconomică, să garantăm împreună un lanţ de aprovizionare stabil, să construim motoare pentru economia digitală sau pentru protejarea mediului înconjurător şi să pariem împreună pe noile energii sau pe inteligenţa artificială”, i-a transmis Xi lui Michel în timpul întâlnirii care a avut loc între cei doi înalţi oficiali la Beijing, a anunţat MAE chinez într-un comunicat.

Citiți și: Eveniment istoric: Joe Biden s-a întâlnit pentru prima oară cu Xi Jinping. Liderul chinez, mesaj de pace pentru președintele SUA (FOTO)

Cel mai puternic lider al Chinei după Mao Zedong și fondatorul regimului comunist chinez, spunea în luna octombrie, că „lumea are nevoie de China”, după ce a obţinut al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist.

De asemenea, Xi Jinping speră că Uniunea Europeană se va transforma într-un „partener important” pentru China, pentru ca ambele părţi „să profite de ocaziile oferite de piaţă”, potrivit bugetul.ro

„China va fi deschisă companiilor europene şi speră că UE va elimina interferenţele şi va oferi un climat de afaceri just şi transparent pentru companiile chineze”, a spus preşedintele Chinei.

Xi Jinping a subliniat faptul că țara pe care o conduce nu dorește să domine pe nimeni și sprijină UE în menținerea unei strategii autonome.

„Trebuie să clarificăm faptul că nu avem diferende strategice fundamentale, nici conflicte între părţi. China nu doreşte să domine pe nimeni şi sprijină UE în menţinerea unei strategii autonome. Cheia este să respectăm preocupările şi interesele celuilalt, în special în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială, de a nu ne amesteca în afacerile interne ale celeilalte părţi.

China, UE şi comunitatea internaţională au un interes comun, ca legăturile noastre să progreseze. Cu cât lumea este mai turbulentă şi cu cât ne confruntăm cu mai multe provocări globale, cu atât mai semnificative vor fi relaţiile dintre noi”, a precizat preşedintele Chinei, Xi Jinping.

Totodată, ​președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că l-a îndemnat pe președintele Chinei Xi Jinping să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a o presa să respecte Carta ONU cu privire la Ucraina și pentru a pune capăt războiului, relatează Reuters și The Guardian.

„Sper din tot sufletul că toată comunitatea internațională, inclusiv China, va folosi toate mijloacele și instrumentele posibile pentru a milita pentru a convinge Kremlinul și Rusia să pună capăt războiului și să respecte suveranitatea Ucrainei”, a spus Charles Michel.

Citiți și: Președintele Xi Jinping, anunț de ultimă oră: „China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare!”