Președintele Xi Jinping, anunț de ultimă oră: „China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare!”

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că China se va concentra pe pregătirile pentru război pe măsură ce securitatea țării devine "tot mai instabilă și incertă".

08 nov. 2022, 22:22
Președintele Xi Jinping, anunț de ultimă oră: „China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare!”

Președintele chinez Xi Jinping a declarat astăzi că Beijingul va consolida pregătirea militară și se va pregăti pentru orice război, potrivit potrivit Daily Mail.

Anunțul este unul îngrijorător, în condițiile în care China ar putea invada Taiwanul, pe care Beijingul pretinde că este al său.

Experții spun că comentariile lui Xi sunt „extrem de îngrijorătoare”, iar Occidentul „trebuie să-l creadă pe cuvânt” și să folosească toate mijloacele necesare pentru a-l descuraja pe liderul chinez să invadeze Taiwan.

Citiți și: Xi Jinping, pe urmele lui Mao. Președintele chinez a obținut al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist: ”Lumea are nevoie de China”

„De ani de zile, Xi și-a intensificat retorica cu privire la utilizarea forței militare pentru reunificarea Taiwanului cu China continentală și, ca răspuns, Occidentul a făcut foarte puțin. Democrațiile liberale trebuie să-l creadă acum pe cuvânt și să lucreze colectiv, folosind toate mijloacele necesare pentru a-l descuraja pe Xi să invadeze Taiwanul”, a declarat Dr. Alan Mendoza, director executiv al grupului pentru drepturile omului Henry Jackson Society din Londra.

China, care are a doua cea mai mare armată din lume, a amenințat că va anexa Taiwanul cu forța, dacă este necesar.

Xi Jinping a cerut în luna octombrie o dezvoltare militară mai rapidă, „independență și forță” în tehnologie și apărarea intereselor Chinei în străinătate, crescând astfel probabilitatea unui nou conflict.

Dacă China va ataca Taiwanul, conflictul va atrage aproape sigur și Statele Unite ale Americii, care furnizează țării arme defensive și este obligată legal să trateze amenințările la adresa insulei ca pe probleme de „grave îngrijorare”, împreună cu aliații din tratat.

SUA au răspuns amenințărilor Chinei de a ataca Taiwanul anunțând că vor desfășura bombardiere cu capacitate nucleară în Australia – în încercarea de a „avertiza” China împotriva a ceea ce ar fi „cel mai rău război din istoria modernă”.

China a desfășurat cele mai mari exerciții militare vreodată în jurul Taiwanului, după o vizita recentă a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, lucru care i-a înfuriat pe oficialii de la Beijing, vizita sa acolo fiind catalogată drept o încercare a SUA de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei.

Citiți și: China acuză dur: „SUA se grăbeşte să aprindă flăcările războiului. Ţările europene vor tremura în umbra unei posibile confruntări nucleare”