Preşedintele CJ Harghita, în Parlamentul European, privind problematica urşilor: „Trebuie asigurate condiţiile pentru protecţia vieţii umane, siguranţa publică şi prevenirea daunelor”

Petiţia privind problematica ursului s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru petiţii a Parlamentului European (PETI).

24 feb. 2021, 19:59
Preşedintele CJ Harghita, în Parlamentul European, privind problematica urşilor: „Trebuie asigurate condiţiile pentru protecţia vieţii umane, siguranţa publică şi prevenirea daunelor”

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a comentat în Comisia pentru petiţii a Parlamentului European petiţia privind problematica ursului, iniţiată în 2019 de judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

„În prezentarea sa, Borboly Csaba a atras atenţia asupra numărului mare de urşi de pe teritoriul judeţului Harghita, raportat la populaţia de urşi de la nivel naţional: 2000 vs 6500, acest număr nefiind o simplă cifră ci generând prin dimensiunea sa o serie de conflicte la nivelul comunităţii: în judeţul Harghita,1120 de animale din gospodării au fost rănite/ucise; 54 de persoane au fost spitalizate. Doar în anul 2019, 7 decese cauzate de atacuri de urşi au fost înregistrate în România, o serie de accidente rutiere fiind de asemenea semnalate”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de CJ Harghita.

Conform sursei citate, măsurile luate până în prezent au fost doar pentru a compensa parţial daunele, fără a exista componenta de prevenţie.

Preşedintele CJ Harghita susţine că Guvernul nu protejează destul viaţa şi proprietatea românilor

„Este important ca Parlamentul European să solicite Guvernului României să acţioneze în direcţia prevenţiei pentru a proteja viaţa oamenilor, proprietatea privată şi siguranţa publică. Este necesar să fie incluse în programul naţional de dezvoltare rurală planificarea şi finanţarea măsurilor preventive”, a precizat Borboly Csaba.

Hadnagy Lehel, preşedintele Asociaţiei de Vânătoare SZILOS, a avut o intervenţie în susţinerea petiţiei, apreciind că este nevoie de eficientizarea măsurilor de prevenţie şi intervenţie pentru rezolvarea problemei ursului la nivel naţional.

Potrivit CJ Harghita, problema ursului nefiind încă rezolvată, comisia PETI a decis ca această petiţie să rămână deschisă în continuare şi Comisia să urmărească demersurile Guvernului României pentru rezolvarea problemelor.

Semnatarii petiţiei se plâng de gestionarea problemei ursului brun în România, susţinând că Guvernul român nu protejează destul siguranţa şi proprietatea cetăţenilor care trăiesc în habitatele respective. Aceştia susţin că numărul atacurilor urşilor bruni împotriva oamenilor şi a animalelor domestice este în creştere şi deci şi numărul pagubelor aduse proprietăţilor private şi producţiei agricole.

Citeşte şi: Suspendarea PUZ-urilor din Capitală îi afectează grav pe investitorii imobiliari. Decizia lui Nicuşor Dan anulează investiţii de peste trei miliarde de euro