Ministrul Mediului: ”Nu există o relaţie directă între tăierile ilegale de păduri şi apariţia urşilor lângă așezările umane”

Barna Tánczos susține că nu există o cauză directă între tăierile ilegale de păduri și apariția urșilor în curțile școlilor din orașe. Această situație se întâmplă des în zonele de munte, în județele Harghita și Brașov, conform agenției maghiare MTI.

08 feb. 2021, 12:19
Ministrul Mediului: ”Nu există o relaţie directă între tăierile ilegale de păduri şi apariţia urşilor lângă așezările umane”

Ministrul Mediului  a acordat vineri, 6 februarie, un interviu video pentru portalul Székelyhon.ro în care a declarat că afirmația conform căreia în România sunt tăiați anual 20 de milioane de metri cubi de copaci, în mod ilegal, este una exagerată.

După părerea sa, practica tăierilor ilegale este mai redusă cantitativ, iar sistemul informatic Sumal 2 a fost elaborat tocmai pentru a pune capăt exploatării ilegale a pădurilor. Sistemul informatic încearcă să împiedice introducerea lemnului tăiat în mod ilegal în circuitul comercial.

Citește și: Ministrul Educaţiei, anunţ în prima zi de şcoală: Pericolul nu este în şcoli, mai degrabă în mijloacele de transport în comun. Nu se respectă distanţarea minimă!

“Vorbim despre o mafie a pădurilor, însă nu vedem niciun caz pe masa tribunalelor”, a declarat ministrul, adăugând că, dacă nu avem profesionişti care să depisteze cazurile de tăiere ilegală a pădurilor, orice efort de a ne proteja pădurile îşi va pierde credibilitatea.

Barna Tánczos consideră că suprapopulație urșilor din țară nu ar avea legătură cu tăierile ilegale de păduri. Conform acestuia, este greşit să spunem că “ursul ajunge până în curtea şcolii pentru că cineva taie lemne în vârful muntelui”. Acesta susține că urșii au apărut, printre altele, din cauza perturbării ordinii, liniștii și armoniei în păduri, acest lucru pe lângă exploatarea forestieră, în urma practicării motociclismului de teren în păduri, culegerea supradimensionată a fructelor de pădure şi alte activităţi omeneşti -, ceea ce este şi în detrimentul animalelor sălbatice.

Mai mult decât atât, ministrul susține că pregătește introducerea unor criterii pe baze științifice în gestionarea fondului cinegetic. De asemenea, Barna Tánczos primite schimbarea și gestionarea pagubelor cauzte de animalele sălbatice, menționând că fostul ministru al Mediului a neglijat de ani întregi compensarea pagubelor şi nu a plătit nici daunele care se cuvin proprietarilor de păduri protejate.

Ministrul Mediului a promis că aceste datorii vor fi plătite şi că problema despăgubirilor va avea prioritate în activitatea ministerului.


loading...
Partenerii noștri