Preşedintele CNCD: Formatorii de opinie ar trebui să se retragă din viaţa publică, atunci când fac declaraţii discriminatorii

Publicat: Vineri, 16 Februarie 2018 11:08 // Actualizat: Vineri, 16 Februarie 2018 11:08 // Sursa: romaniatv.net

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, a declarat vineri că, într-o societate democratică funcţională, formatorii de opinie, fie că sunt politicieni sau jurnalişti, ar trebui să se retragă din viaţa publică, atunci când fac declaraţii discriminatorii. El a spus că nu se poate antepronunţa în privinţa sesizării privind declaraţia premierului Viorica Dăncilă, dar că CNCD va efectua cu celeritate procedura legală.

Foto: digi24.ro

Csaba Asztalos a precizat că, în ceea ce priveşte situaţia copiilor cu autism, CNCD a avut o serie de plângeri referitoare la accesul acestora la educaţia de masă, fiind date sancţiuni cu amendă contravenţională şi fiind câştigate şi procese în instanţă.

”Confirm realitatea dificilă cu care se confruntă copiii cu autism în ce priveşte accesul la educaţie şi accesul la sănătate”, a afirmat preşedintele CNCD.

Întrebat de ce crede că politicienii folosesc termenul ”autist” în situaţii cu sens negativ, Azstalos a răspuns: ”Eu aş punea-o ca o lipsă de cultură şi o lipsă de rigoare şi de responsabilitate în declaraţii publice”

Preşedintele CNCD a subliniat că efectele unui discurs public care etichetează, care stigmatizează sunt negative mai ales la nivelul copiilor în şcoală.

”În calitate de părinte şi în calitate de preşedinte al CNCD, într-adevăr, copii cu dizabilităţi sunt expuşi unei stigmatizări verbale şi comportamentale în societate şi mai ales în mediul şcolar”, a subliniat Csaba Asztalos, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte modul în care poate fi sancţionat un astfel de discurs, Csaba Asztalos a afirmat: ”Eu cred că trebuie să ajungem la un nivel în care formatorii de opinie, fie că sunt politicieni sau jurnalişti, atunci când fac declaraţii discriminatorii să se retragă din viaţa publică. Aceasta este sancţiunea efectivă într-o societate democratică funcţională”.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, consideră că premierul Viorica Dăncilă ar trebui să se retragă, preşedintele CNCD a replicat: ”Ştiţi bine că nu mă pot antepronunţa pe speţă (...) Cu celeritate vom efectua procedura legală şi vom da o soluţie într-un termen rezonabil”.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă, reclamată la CNCD după ce a spus că cei care critică România "sunt autişti". Premierul îşi cere scuze

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut joi seară, la Antena 3, că vrea să aibă o abordare transparentă cu liderii europeni şi că Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei şi prin faptul că "şi-a pârât propria ţară" în Parlamentul European, cerând, referitor la legile Justiţiei, să fie judecată de alte 27 de ţări. Premierul i-a catalogat drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul".

Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, critică, într-o postare pe Facebook, afirmaţia premierului Viorica Dăncilă, care i-a catalogat drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul", Dragu afirmând că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz. Contactat de News.ro şi întrebat în legătură cu eventuala autosesizare a Consiliului, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat că va discuta cu colegii săi acest subiect.

Vineri, premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presă, pentru declaraţia pe care a făcut-o joi seară.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 feb 12:04
Răspunde | Votează email 0 email
dada
este de mirare ca acest domn astalos csaba,isi aminteste ca este pus sa stea de paza la "discriminare", nu s-a sesizat cand un roman nu a fost servit in propia tara intr-un market, numai pentru ca nu vorbea o limba a unor natiuni conlocuitoare.
pentru mine ca cetatean, nu conteaza sesizarea dlui de acum, conteaza ca dna Ministru si-a cerut scuze.
Ii cer dlui astalos sa se autosesizeze in cazul pe care l-am spus mai devreme si sa ne dea raportul prin mass media la o ora de maxima audienta cum au fost pedepsiti cei vinovati.
asteptam cu interes.
1
EUR
4.8297
RON
30 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H