Preşedintele CNPP: Ideea zdruncinării încrederii în sistemul public de pensii este periculoasă

Ideea zdruncinării încrederii în sistemul public de pensii este foarte periculoasă, deoarece creează nelinişte mai ales în rândul actualilor salariaţi, pe care îi determină să accepte diminuarea veniturilor salariale declarate şi, implicit, a contribuţiilor la asigurările sociale, a afirmat marţi, la Piteşti, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan.

19 feb. 2014, 11:28
Preşedintele CNPP: Ideea zdruncinării încrederii în sistemul public de pensii este periculoasă

„Se merge pe o idee destul de periculoasă, aceea a clătinării încrederii în sistemul public de pensii. (…) Zdruncinarea încrederii în sistemul public de pensii nu creează probleme numai (…) pensionarilor, ci şi o stare de nelinişte în rândul celor tineri, care acum muncesc şi contribuie. De ce să mai plătim contribuţii, dacă oricum, peste 20 de ani sau peste 30 de ani, nu o să primim pensie? Este o întrebare foarte periculoasă, din cauza căreia oamenii acceptă munca la gri, la negru, acceptă să primească salariul minim pe economie pe contractul de muncă (…). Dar a plăti contribuţii la salariul minim pe economie înseamnă a realiza într-un an un punctaj egal cu aproximativ o treime dintr-un punct de pensie, ceea ce (…) este foarte periculos, presupune un venit din pensie foarte mic”, a spus preşedintele CNPP, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor de pensionari din Argeş.

În opinia sa, tinerii trebuie să fie încurajaţi să aibă încredere în sistemul public de pensii, întrucât este un sistem care a funcţionat, funcţionează şi va funcţiona, chiar dacă nu se poate finanţa exclusiv din contribuţii şi are nevoie de subvenţii de la bugetul de stat.

„Este un sistem care se bazează pe transferul între generaţii. Cei care acum muncesc şi contribuie îi susţin pe cei care acum primesc pensie. (…) Sistemul public de pensii este sprijinit de Guvern, întotdeauna în ţara asta s-au acordat pensii. Au fost bani sau n-au fost bani, de la bugetul de stat s-a acordat o subvenţie (…) între ceea ce reuşim să strângem din contribuţii şi ceea ce trebuie să plătim”, a precizat Ileana Ciutan.

Citeşte şi Cu cât vor creşte salariile şi pensiile în 2014

Ea a adăugat că este luată în calcul şi o reformare a sistemului de pensii, în sensul unei individualizări a contribuţiilor şi a beneficiilor pentru noile generaţii de salariaţi.

„Sistemul nu se bazează în acest moment pe o individualizare a veniturilor şi contribuţiilor fiecărei persoane şi folosirea acestora într-un sistem de investire, aşa cum poate mulţi dintre tineri şi-ar dori. (…) Dar este o perspectivă la care noi ne gândim în acest moment, condiţia este ca economia să meargă, să fie mai multe locuri de muncă, să fie mai mulţi contribuabili şi să nu mai avem deficit în sistemul public de pensii, astfel încât, din ceea ce se încasează, să fim în stare să acoperim pensiile, iar pentru noii intraţi în sistem, cei care se angajează pentru prima dată, să fim în stare să creăm aceste conturi individuale şi să le administrăm pentru fiecare persoană în parte”, a explicat preşedintele CNPP.

Ileana Ciutan a participat marţi, la Piteşti, la o dezbatere pe tema implementării dispoziţiilor legale în materia asigurărilor sociale de stat, care au intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie.

Citeşte şi Sistemul de pensii se prefigurează sustenabil până în 2030