Președintele Colegiului Medicilor București, declarații despre cazul cardiologului care replanta stimulatoare prelevate de la cadavre: „Este inadmisibil. Aceste cazuri nu trebuie să existe”

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti spune că este inadmisibil ca un medic să recurgă la astfel de acțiuni.

19 feb. 2023, 23:31
Președintele Colegiului Medicilor București, declarații despre cazul cardiologului care replanta stimulatoare prelevate de la cadavre: „Este inadmisibil. Aceste cazuri nu trebuie să existe”
Președintele Colegiului Medicilor, despre cazul stimulatoarelor prelevate de la cadavre

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană, a vorbit despre cazul casrdiologului care preleva stimulatoare de la cadavre și le reimlplanta pacienților.

„Dacă noi, medicii, vrem să fim respectaţi de societate şi să creştem gradul de încredere al populaţiei în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioşi, profesionişti şi corecţi. Să nu ne fie frică să spunem când greşim şi, poate, cel mai important, să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, a transmis preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

Aceasta mai spune că nu cunoaște detalii din dosar, dar a observat cum „şi acest caz loveşte şi zdruncină în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”.

„Poziţia mea este tranşantă în această situaţie: dacă, bineînţeles, justiţia va confirma existenţa faptelor prezentate în spaţiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acţiuni. NU este etic şi deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic”, a adăugat aceasta.

Citește și: Șoc în dosarul medicilor care refoloseau dispozitivele cardiace de la cadavre! Ce avere au reușit să adune

Cătălina Poiană spune că toți medicii trebuie să își exercite corect profesia și în slujba sănătății pe criterii etice, cu consimțământul pacienților.

„Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a mai spus medicul.

Președintele Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti face un apel către opinia publică pentru a privi corect acest caz care va diminua încrederea în medici la nivel general și să aștepte decizia instanței.

Citește și: Ce pensie încasează un cunoscut chirurg, preşedinte al Colegiului Medicilor din judeţul său: „Am contribuit şi de la cabinetul particular, altfel ar fi fost mai mică”

„Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează. Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervenţională necesită foarte mult studiu, abilităţi personale, dar cu siguranţă cardiologul la fel ca şi medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor şi umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie şi sunt convinsă că reprezintă direcţiile care definesc profesia de medic”, a mai spus Cătălina Poiană.