Președintele Colegiului Medicilor din România, după recordul de infectări şi decese COVID: Nu văd altă soluție decât un lockdown urgent. Vor muri foarte mulți oameni

Președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, spune că numărul mare de infectări zilnice cu virusul SARS-COV 2 şi noul record de decese ale unor persoane cu COVID-19 arată că România trebuie să intre urgent în lockdown. "Trebuie oprită activitatea și vaccinată populația", spune președintele Colegiului Medicilor din România.

19 oct. 2021, 15:58
Președintele Colegiului Medicilor din România, după recordul de infectări şi decese COVID: Nu văd altă soluție decât un lockdown urgent. Vor muri foarte mulți oameni

Soluţia pentru criza sanitară actuală cauzată de explozia de infectări COVID în România este instituirea unui lockdown, consideră președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu.

”Nu mai avem de făcut decât să încercăm să mai salvăm oamenii. Eu acum nu văd altă soluție decât un lockdown urgent. Trebuie oprită activitatea și vaccinată populația.

Fiecare om din această țară trebuie să înțeleagă că este în pericol. Fiecare dintre noi trebuie să încerce măcar să convingă pe cineva din jur să se vaccineze”, a explicat prof.dr. Daniel Coriu pentru Ziare.com.

Întrebat despre când ar fi oportun un astfel de lockdown, medicul Daniel Coriu a spus: „Trebuia să se întâmple deja. (…) Am intrat într-un șir de erori încă din vară când ne relaxam. Noi trebuia să luăm atunci măsurile pe care ei vor să le ia, cum este pașaportul verde. Acum sunt în fază tardivă. Vom depăși și valul 4 însă cu ce preț? Vor muri foarte mulți oameni. Este dureros că marea majoritatea puteau fi prevenite prin această vaccinare”.

Reacţia preşedintelui Colegiului Medicilor din România vine după ce Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi, 19 octombrie, că în ultimele 24 de ore au fost raportate 18.863 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV 2, dintre care 273 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 19 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.486.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 6.103 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.261.267 de pacienți au fost declarați vindecați.

Citeşte şi: Incidenţa COVID în Bucureşti creşte din nou. Situaţie alarmantă şi în Ilfov

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.568 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.730. Dintre acestea, 1.805 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 486 sunt minori, 450 fiind internați în secții și 36 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.036.450 de teste RT-PCR și 3.978.693 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.819 teste RT-PCR (15.039 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.780 la cerere) și 53.235 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 137.484 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 18.506 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 56.258 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 144 de persoane.