Preşedintele Columbiei a desfiinţat agenţia de spionaj

Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a dizolvat în mod oficial agenţia columbiană de informaţii DAS, în urma unor scandaluri, şi a anunţat că personalul instituţiei urmează să fie transferat către alte departamente guvernamentale.

RomaniaTV.net
01 nov. 2011, 13:09
Preşedintele Columbiei a desfiinţat agenţia de spionaj

Organizaţia a fost afectată de controverse în ultimii ani, relatează BBC News Online. Fostul director Jorge Noguera a fost condamnat luna trecută la 25 de ani de închisoare pentru colaborare cu „escadroanele paramilitare ale morţii”. El a condus Departamentul pentru Securitate Administrativă (DAS) din 2002 şi până în 2005, în timpul mandatului preşedintelui Alvaro Uribe.

Jorge Noguera a fost găsit vinovat de faptul că a permis unor formaţiuni paramilitare de dreapta să se infiltreze în servicii şi că le-a ajutat să asasineze un activist din lumea academică. Scandalul a izbucnit în februarie 2009, după ce o revistă a făcut dezvăluiri cu privire la spionarea opozanţilor lui Uribe. De asemenea, au fost condamnaţi la închisoare cel puţin 20 de oficiali din cadrul DAS.

Actualul director al agenţiei, Felipe Munoz, a declarat luni că 92 la sută dintre angajaţii instituţiei vor lucra în continuare în cadrul Guvernului. „Numeroşi oameni din DAS au fost stigmatizaţi în mod injust, aş spune. Nu trebuie ca atât de mulţi cetăţeni care respectă legea să plătească pentru câţiva păcătoşi”, a declarat Santos.

Grupările paramilitare au fost acuzate de unele dintre cele mai mari atrocităţi din conflictul civil din Columbia. Ele au fost create în anii ’80 pentru a lupta împotriva rebelilor de stânga. Dar, la fel ca gherilele lor inamice, s-au implicat foarte mult în traficul de cocaină.

Atât membri ai administraţiei lui Uribe, cât şi armata columbiană au fost acuzaţi de colaborare cu membri ai grupărilor paramilitare. DAS răspundea numai în faţa preşedintelui, dar Uribe a negat în mod repetat că ar fi dat vreun ordin care să încalce legislaţia sau Constituţia ţării.